Recept dana: Kineski palačinci s mladim lukom

Piše: Redakcija

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 180 ml mlake vode
  • prstohvat soli
  • 4-5 komada mladog luka, što tanjeg
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Od brašna, vode i soli zamijesite glatko tijesto. Mijesite toliko dugo da tijesto postane svilenkasto, a da se ne lijepi za ruke. Dodajite brašna po potrebi dok mijesite, ako vam je tijesto ljepljivo. Tijesto stavite na tanjur i pokrijte čistom kuhinjskom krpom, te ga pustite da odmara najmanje 30 minuta.
  2. Dok tijesto odmara, operite luk i dobro ga osušite, te ga nasjeckajte sitno i to tako da većinom prevladavaju zeleni dijelovi luka.
  3. Kad je tijesto odmorilo, razdijelite ga u 5 kuglica približno iste veličine/težine. Prvo razvaljajte što tanje jednu kuglu, malo prstima razvucite tijesto kako biste dobili što tanju palačinku, te na tako razvučeno tijesto stavite malo maslinovog ulja, premažite cijelom površinom, potom dodajte sitno sjeckani luk i na kraju sve dobro posolite. Zarolajte tijesto u rolicu ili palačinku pa potom od tako zarolanog tijesta napravite oblik puža. Na kraju “puža” dobro razvaljate valjkom za tijesto dok ne dobijete krug promjera 20-25 centimetara. Tako napravite sa svakom kuglom tijesta.
  4. Kad ste pripremili sve palačinke, dobro zagrijte tavu i premažite je maslinovim uljem. Na tako zagrijanoj tavi ispecite palačinke, tako da prvo dobro zapečete jednu stranu (oko 3-4 minute), pa potom drugom stranu barem 2 minute, bez dodavanja ulja. Palačinke moraju dobiti lijepu zlatnu boju i biti hrskave.
  5. Kad ste ispekli sve palačinke, razrežite ih na četvrtine ili osmine i poslužite još tople uz neki slatko-kiseli umak ili uz umak od slatkih papričica i ananasa. Možete ih poslužiti i u jednoj skroz domaćoj varijanti uz ajvar, krem-sir ili neku paštetu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti