Pomoć u kuhinji: Rezanje, priprema i čuvanje sira

Piše: Redakcija

Sirevi dolaze u različitim oblicima i formama, a najbolji način da ih se razreže je da svaki komad ima dio različite strukture sira. Ako je sir u kori, svaki odrezani komad bi trebao imati i koru i tijesto. Ako režete meke sireve poželjno je nož namočiti u vodu kako se sir ne bi trgao pri rezanju.

Većina sireva teže podnosi visoku temperaturu i dugotrajno kuhanje te postanu ljepljivi i žilavi. Sir treba kuhati kratko vrijeme na što nižoj temperaturi. Najbolje je koristiti naribani sir kojem treba manje vremena i niža temperatura kako bi se otopio. Također, lagano miješanje na niskoj temperaturi će pomoći da se sir ravnomjerno rasporedi po cijeloj posudi, a pri tome ne zgruša.

U posudu s naribanim sirom korisno je dodati i nekoliko kapi limunova soka kako se sir ne bi zgrušao i stvrdnuo prilikom kuhanja. Kako bi sir zadržao svoju konzistenciju i čvrstoću prije pohovanja ga treba držati u zamrzivaču 15-20 min.

Narezani i razrezani sirevi čuvaju se zamotani u foliju, zamotani u plastičnu kutiju ili na drvenoj podlozi pod staklenim zvonom. Zamrzavanje sireva u zamrzivaču nije preporučljivo jer se na takav način pogoršavaju njegova svojstva i kakvoća.

Sir, prije konzumiranja, držite barem sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se razvio njegov svojstveni miris i konzistencija tijesta. Ako je sir koji kupujete u kolutu, njega je najbolje držati u dijelu frižidera predviđenom za povrće.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti