Kulinarski kurs Jamiea Olivera: Sve šta trebate znati o pripremi savršenog roštilja

Piše: Redakcija

Ako se i vi sutra umjesto za opciju piknika u prirodi, odlučite za opciju roštilja s ekipom ili prodicom, za vas imamo mali šalabahter kuhara koji se specijalizirao u pripremi marinade za savršen roštilj, ali i na polju opreme i tehnika za pripremu odličnih jela s roštilja. Pa krenimo…

#UGALJ + POKLOPAC
Jamie često ističe da meso dobije posebnu aromu i okus ako ga pržite na uglju te ako meso poslagano na žicu uz to poklopite i poklopcem. Poklopac će omogućiti da svi mirisi, začini i dim ostanu unutar poklopca te daju specijalnu aromu mesu.

#STRPLJENJE + ODGOVARAJUĆA TEMPERATURA + DOBAR PRIBOR
Roštilj zahtjeva potpuni fokus, kao i strpljenje. Tek kad žar postane siva i sjajna, možete staviti meso na pečenje, no, trebate paziti da održavate temperaturu tokom pečenja. Jamie se služi sljedećem trikom kako bi provjerio je li temperatura odgovarajuća. Stavite ruku 12 cm iznad roštilja. Ako ruku možete udobno držati više od šest sekunda iznad uglja, temperatura je preniska. Ukoliko ruku možete držati četiri sekunde, onda je srednje topline, dok dvije sekunde ili manje, znači da je temperatura previsoka. Također, pokušajte ugalj rasporediti tako da na jednoj strani roštilja imate mega vruću stranu, a da druga strana nije izložena direktnoj toplini. Uz to, pripazite da imate odgovarajuću hvataljku za meso, kako meso ne bi završilo na uglju, umjesto na vašem tanjuru.

59101cce6b17fb9506a5f147300d0062

 

#MARINADA MESA
Recept za osnovu marinadu sastoji se od miješanja 100 ml suncokretova ulja, 100 ml jabučnog octa, ½ čajna kašičice soli, svježe krupno mljevenog bibera, te 3-4 čehna protisnutog bijelog luka. Ako volite mediteranske okuse, umjesto suncokretovog ulja koristite maslinovo ulje, dodajte limun i ljutu papričicu, kao i začinsko bilje po ukusu (peršun, bosiljak, timijan, origano).
Piletina će se odlično slagati i s korijanderom, senfom,  biberom, vinom i lukom, dok ćete okuse ribe sjajno naglasiti uz isjeckani bijeli luk, peršun, kolutiće limuna, ružmarin, lovor, ocat i vino.
Naravno, meso marinirajte par sati prije pečenja ili ostavite u marinadi u frižideru preko noći. Dio marinade sačuvajte, te meso dok se prži, svakih deset minuta premažite, za dodatnu sočnost i bogatstvo okusa.

#POVRĆE JE TAKOĐER SJAJAN GOST SVAKOG ROŠTILJA
Povrće narežite na tanke kriške, začinite i ispecite bez dodavanja ulja.
Naknadno njegov okus obogatite vinom, uljem, octom i mediteranskim začinima – piše modamo.info.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti