384
Sastojci za biskvit:
- 20 g putera
- 3 velika jaja
- 95 g šećera
- 95 g brašna
- kašika kakao praha
- prstohvat soli
Sastojci za fil:
- 3-4 kruške
- 3 kašike meda
- kardamom
- cimet
- zvjezdani anis
- sok pola limuna
- voda
- 220 g svježeg sira
- 125 g šećera u prahu
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g pečenih lješnjaka (možete dodati i orahe)
Priprema:
- Zagrijte rernu na 180 stepeni, a mali okrugli kalup promjera 20 cm obložite pek papirom. Otopite puter nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi. U zdjelu stavite jaja i šećer, te krenite miješati mikserom. Miješajte dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane hiljade sitnih mjehurića. Oko 7-10 minuta.
- Pomiješajte brašno, kakao i so u drugoj zdjeli, pa nježno prosijajte polovicu brašna u mješavinu jaja. Nježno umiješajte brašno u jaja potezima lopaticom u obliku brojke osam. Isto napravite i s drugom polovicom brašna. Sada lagano usipajte puter po kraju posude i nježno ga umiješajte. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 25 minuta. Pečeno izvadite, ohladite i prema želji prerežite po dužini.
- Kruške ogulite i narežite ih na ploške. U dubljem loncu pomiješajte vodu, med, limunov sok, i začine te sve kuhajte dok ne prokuha. Smanjite vatru, ubacite kruške i lagano ih pasirajte dok malo ne omekšaju. Izvadite kruške iz vode, ocijedite ih, narežite na manje kockice i koristite ih za filovanje torte. Ako želite neke kruške možete ostaviti cijele za dekoraciju.
- Tečnost u kojoj su se kuhale kruške nastavite kuhati kako bi se reducirala u gusti sirup. Izmiješajte sir sa šećerom u prahu. Tucite slatko vrhnje mikserom pa kad se malo učvrsti dodajte ga siru.
- Svaku koru premažite ovom mješavinom i narezanim voćem te slažite jedno na drugo. Lješnjake grubo nasjeckajte pa njima posipajte tortu. Na kraju sve prelijte reduciranim sirupom od kuhanja kruški.