389
Sastojci:
- 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 luk, nasjeckani
- morska so
- 1 veliki poriluk, samo bijeli dio, opran i nasjeckan
- 1 krompir, narezan na kockice
- 2 čehna bijelog luka
- 1/4 kašičice svježe mljevenog crnog bibera
- 6 šoljica povrtnog temeljca
- malo blitve, očišćene i grubo nasjeckane
- pola glavice kupusa, očišćenog i grubo nasjeckanog
- 1/4 šoljice nasjeckanog bosiljka
- 1 kašičica limunove korice
- 1 kašika svježe iscijeđenog limunovog soka
Priprema:
- Zagrijte maslinovo ulje u zdjeli za supu na srednje jakoj vatri, pa dodajte luk i 1/4 kašičice morske soli, pa dinstajte dok luk ne pozlati, oko 10 minuta. Dodajte poriluk i krompir, pa nastavite s dinstanjem još tri minute. Ubacite bijeli luk i biber, pa miješajte 30 sekundi.
- Dodajte pola šoljice temeljca, miješajte dok se sve ne odlijepi od stranica lonca i nastavi kuhati dok se tekućina ne smanji na pola. Zatim loncu dodajte blitvu, kupus i još jednom četvrtinu kašičice morske soli. Dobro promiješajte i nastavite miješati dok svi listovi povrća ne uvenu.
- Ulijte ostatak temeljca, pokrijte i ostavite da krčka oko 5 minuta, dok povrće ne postane mekano. Prebacite sve u blender, pa blendajte dok se sve povrće sasvim ne usitni. Na kraju dodajte bosiljak.
- Vratite supu u lonac i lagano je zagrijte na srednje jakoj vatri, pa dodajte limunovu koricu i sok. Začinite dodatno prema želji, a da bude više atraktivna pri posluživanju pospite po njoj nekoliko kapljica maslinovog ulja ili gremolate, ili ukrasite po želji.