Recept dana: Okrijepite se ukusnom zelenom juhom

Piše: Redakcija

Sastojci:

  • 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 luk, nasjeckani
  • morska so
  • 1 veliki poriluk, samo bijeli dio, opran i nasjeckan
  • 1 krompir, narezan na kockice
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1/4 kašičice svježe mljevenog crnog bibera
  • 6 šoljica povrtnog temeljca
  • malo blitve, očišćene i grubo nasjeckane
  • pola glavice kupusa, očišćenog i grubo nasjeckanog
  • 1/4 šoljice nasjeckanog bosiljka
  • 1 kašičica limunove korice
  • 1 kašika svježe iscijeđenog limunovog soka

Priprema:

  1. Zagrijte maslinovo ulje u zdjeli za supu na srednje jakoj vatri, pa dodajte luk i 1/4 kašičice morske soli, pa dinstajte dok luk ne pozlati, oko 10 minuta. Dodajte poriluk i krompir, pa nastavite s dinstanjem još tri minute. Ubacite bijeli luk i biber, pa miješajte 30 sekundi.
  2. Dodajte pola šoljice temeljca, miješajte dok se sve ne odlijepi od stranica lonca i nastavi kuhati dok se tekućina ne smanji na pola. Zatim loncu dodajte blitvu, kupus i još jednom četvrtinu kašičice morske soli. Dobro promiješajte i nastavite miješati dok svi listovi povrća ne uvenu.
  3. Ulijte ostatak temeljca, pokrijte i ostavite da krčka oko 5 minuta, dok povrće ne postane mekano. Prebacite sve u blender, pa blendajte dok se sve povrće sasvim ne usitni. Na kraju dodajte bosiljak.
  4. Vratite supu u lonac i lagano je zagrijte na srednje jakoj vatri, pa dodajte limunovu koricu i sok. Začinite dodatno prema želji, a da bude više atraktivna pri posluživanju pospite po njoj nekoliko kapljica maslinovog ulja ili gremolate, ili ukrasite po želji.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti