Pravo je vrijeme da se okušate u pripremi domaćeg pekmeza od ribizli

Piše: Redakcija

Ako i vi spadate u one koji su se oduvijek željeli okušati u pripremi domaćih pekmeza, ali su to stalno odgađali pod izgovorom da nemaju vremena ili da je proces kompliciran, sad je vrijeme da o svemu još jednom razmislite. Pronašli smo neodoljivi recept koji baš nikoga neće obeshrabriti. Pekmez je gotov kroz svega 15 do 20 minuta, rezultat je odličan, a može činiti i originalni poklon. U nastavku saznajte kako ga pripremiti!

Sastojci
  • 1 kg očišćenih ribizli
  • 600 g šećera
Priprema
  1. Ribizle očistite i operite, dodajte im šećer i stavite sve skupa u lonac.

  2. Kuhajte otprilike 15-20 minuta. Pekmez će vam se još možda činiti rijetkim, no stajanjem će se stvrdnuti i biti taman.

  3. Ukoliko želite pred kraj kuhanja pekmeza možete dodati malo konzervansa.

  4. Za to vrijeme dok vam se pekmez kuha sterilizirajte staklenke.

  5. Rernu upalite na 100 stepeni i ostavite da se grije.

  6. U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane staklenke pa sve skupa stavite u rernu na rešetku.

  7. Sušite u zatvorenoj rerni dok na staklenkama više nećete vidjeti kapljice vode – oko 10 minuta.

Pročitajte još