Recept dana: Osvježite se uz sladoled od ribizli

Piše: Redakcija

Plodovi ribizli mogu biti žute, crvene i crne boje. Velike su hranjive vrijednosti zbog izrazito visokog sadržaja vitamina C, a imaju ga čak 6 puta više nego limun. Sve tri vrste ribizli mogu se prerađivati u sokove, sirupe, džemove… Ribizle sazrijevaju krajem juna i početkom jula, tako da vam ovoga puta donosimo recept za sladoled od ribizli koji će vas sigurno osvježiti

Sastojci:

  • 500 g ribizla
  • 100 g šećera
  • 300 ml slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Skinite peteljke s ribizli i ostavite samo plodove. Isperite ribizle i posušite.
  2. Stavite ih u lonac i kuhajte dok se ne raspuknu. Ispasirajte skuhane ribizle i dodajte šećer.
  3. Promiješajte da se šećer otopi i pustite da se ohladi. Mlake, propasirane ribizle stavite u zamrzivač.
  4. Izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag. Lagano umješajte ohlađeni sirup od ribizli i stavite u zamrzivač na najmanje 2 sata.

Pročitajte još