Ljeto je stiglo i sladoled je postao svakodnevna potreba svima nama. Zato vam donosimo recept za sladoled od kokosa i bijele čokolade, koji će našim ljetnim danima dati pravi tropski ukus.
Sastojci:
- 250 ml vode
- 60 g kokosovog brašna
- 150 ml kokosovog mlijeka
- 150 g kisele pavlake
- 150 g slatke pavlake
- 75 g šećera
- 75 g bijele čokolade
- 4 kašike kokosovog brašna
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema: Vodu i kokosovo brašno zagrijte u loncu, na laganoj vatri uz stalno miješanje. Dodajte mlijeko i kuhajte još 3 minuta. Sklonite lonac s vatre i ostavite da odstoji još 5 minuta. Uz pomoć štapnog miksera napravite kašicu. Iscijedite mlijeko uz pomoć cjediljke. Napravite čvrst šlag od slatke pavlake uz pomoć miksera. Istopite bijelu čokoladu na pari i ostavite da se malo ohladi. U zasebnoj posudi mikserom izmiješajte kokosovo mlijeko, kiselu pavlaku, šećer i vanilu. Mutite mikserom dok se šećer ne otopi i dok se na površini ne pojave mjehurići.
U smjesu postupno dodajte šlag i miješajte lagano. Zatim dodajte otopljenu čokoladu i ocijeđeno kokosovo brašno, pa sve zajedno dobro promiješajte. Dobijenu smjesu izlijte u plastičnu posudu sa poklopcem ili je prekrijte prijanjajućom folijom. Stavite sladoled u zamrzivač na najmanje 4 sata. Prije posluživanja izvadite sladoled na 10 minuta, kako bi se lakše vadio.
Uživajte u slatkom tropskom osvježenju!