Slobodno grickajte suho voće: Prirodni lijekovi za vaš zdrav stomak

Piše: Redakcija
Djelovanje suhih šljiva pojačaće suhe marelice, suhe trešnje i grožđice. Grickajte ih tokom dana.

Koliko god mogu biti neugodne i iscrpljujuće, za probavne smetnje postoje lijekovi koji se ne kupuju na recept. Bilo da se radi o zatvoru, nadutosti ili nervoznom želucu, domaće pripravke potražite na policama vlastite kuhinje.

Sok od mrkve i mente smiruje želudac

Ako imate crijevnu virozu, pripremite sok od mrkve i mente. Mrkva će vam dati dovoljno hranjivih tvari, a menta će smiriti crijeva.

Sastojci:

    4 narezane mrkve
    4 šolje vode
    kašika svježe ili suhe mente

Priprema:

Na srednje jakoj vatri kuhajte sve sastojke 15 minuta ili dok mrkva ne omekša. Izmiksajte u blenderu, a možete dodati i đumir u prahu ili malo limunovog soka za bolji okus.

Čaj od riže za dijareju

Ukoliko imate problema s nervoznim želucem ili dijarejom, pokušajte s napitkom od riže.

Sastojci:

    pola šolje riže
    6 šolja vode

Priprema:

Kuhajte rižu u vodi oko 15 minuta. Procijedite te dodajte malo meda ili šećera. Obavezno popijte toplo.

Pečeni tost liječi pokvareni želudac

Čaj i dvopek najčešći je savjet za bilo kakve želučane probleme. Ali ukoliko ispečete tost da je lagano zagoren, djelovaće još brže i bolje. Zagoreni dio upija toksine zbog kojih se osjećamo loše.

Jabukovo sirće protiv grčeva

Osim što smiruje štucanje, upalu grla te kontroliše apetit i podstiče mršavljenje, napitak od jabukovog sirćeta odlično je rješenje za grčeve. Uvijek koristite sirovo, nefiltrirano, nepasterizovano jabukovo sirće. Pomiješajte kašiku jabukovog sirća, šolju mlake vode i kašiku meda. Ovaj napitak takođe smiruje žgaravicu.

Suho voće za probleme zatvora

Djelovanje suhih šljiva pojačaće suhe marelice, suhe trešnje i grožđice. Grickajte ih tokom dana.

Sjemenke kima protiv nadutosti

Sjemenke kima prepune su minerala i vitamina koji uništavaju bakterije u crijevima zbog kojih patimo od nadutosti i vjetrova. Uzmite šaku sjemenki i grickajte nakon jela.

Mirođija za zdrava crijeva

Ova biljka je podrška zdravoj crijevnoj flori. Djeluje na sve probleme – od nadutosti i grčeva do zatvora. Možete piti čaj od mirođije, grickati sjemenke ili je jesti svježu, pišu Nezavisne.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti