Jeste li probali domaće likere? Donosimo vam četiri recepta

Piše: Redakcija

Od bilo kojeg voća da ih pravite, likeri iz kućne radinosti uvijek su vrlo cijenjeni aperitivi i poslastica u kojoj će svi uživati. Likeri koje sami pripremite mogu vam poslužiti i kao originalan poklon za drage ljude, a mi vam donosimo četiri načina pripreme domaćeg likera


 

Liker od višanja

Sastojci:

  • višnje
  • rakija
  • šećer
  • staklenka

Priprema:

  1. Višnje operite i uklonite peteljke i lišće. Na dno veće staklenke poslažite red višanja.
  2. Potom preko njih posipajte šećer u debljem sloju. Preko sloja šećera ponovno poslažite red višanja, pa red šećera.
  3. Ponavljajte postupak sve dok staklenka nije napunjena gotovo do vrha. Staklenku s višnjama odložite na sunce i poklopite s tanjurićem (nikako s poklopcem).
  4. Kada se šećer potpuno otopi, staklenku do vrha napunite rakijom, lagano promiješajte i zatvorite poklopcem.
  5. Liker spremite u ostavu i pustite da odstoji bar mjesec dana.

 

Liker od ribizla

Sastojci:

  • 1 kg bobica ribizla
  • 1,5 l rakije
  • 200 g smeđeg šećera
  • 1 dcl crnog vina

Priprema:

  1. Šećer rastopite u vrućem vinu. Zrele i očišćene ribizle stavite u staklenku i prelijte rakijom i vinom. Zatvorite i ostavite 6-8 sedmica na toplom mjestu, ali ne direktno na Suncu.
  2. Sve ocijedite, protisnite bobice kroz cjedilo, zatvorite i pustite da primi puni okus. Liker držite na hladnom i tamnom mjestu. Rakija će biti jačeg okusa ako u bocu dodate malo osušenog lišća ribizla.

 

Liker od malina

Sastojci:

  • 1 i po kilogram malina
  • 1 kilogram šećera
  • litar rakije (domaće)

Priprema:

  1. Operite maline pod mlazom hladne vode. Prebacite ih na kuhinjsku krpu i upotrebite papirni ubrus kako bi ih nježno osušili. Odaberite teglu s poklopcem, veličine prilagođene količini sastojaka. Ubacite maline sa šećerom i prelijte domaćom rakijom.
  2. Teglu dobro zatvorite i odložite na hladno, suho mjesto (najbolje da bude u mraku) narednih 60 dana. Posudu protresite nekoliko puta dnevno. Po završetku perioda “odmaranja” procijedite mješavinu kroz sito s finom mrežicom.
  3. Uz pomoć kašike dobro stisnite maline kako bi ostale u situ i oslobodila se svaka kap. Uz pomoć lijevka sipajte liker u boce i dobro ih zatvorite. Ostavite ih ponovo da odstoje 30 dana. Nakon tog vremena piće je spremno za posluženje.

 

Ružin liker

Sastojci:

  • 1oo g šećera
  • 7 l rakije (loze)
  • 40-50 g crvene mirisne ruže

 

Priprema:

  1. U visoku staklenku s poklopcem stavite šećer. Crvene ružine latice očistite od bubica i stavite na šećer. Prelijte rakijom, dobro zatvorite i stavite na Sunce.
  2. Poslije 5 dana izvadite izblijedjele latice ruža i zamijenite ih novim od druge ruže. Ostavite i dalje na Suncu.
  3. Kad se sav šećer istopi, poslije otprilike 15 dana procijedite rakiju kroz gazu i stavite u boce i dobro zatvorite.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti