Psihijatar upozorava: Tuga nije isto što i depresija

Piše: Redakcija

Nije tajna da su teški trenuci neizostavan dio života, a o tome kako da se suočimo s njima, te koja je razlika između tuge i depresije govori nam specijalista psihijatrije dr. Aleksandra Damjanović.

– Tuga je prirodna emocija koja se javlja kad izgubimo prijatelja, člana porodice ili voljenu osobu, u slučaju razvoda ili gubitka posla. Depresija je maligna tuga. Svako se u svom životu nekada osjeća tužno, to traje izvjestan period, slabi i vremenom na kraju prođe. Tužna osoba može da brine o sebi, kući, djeci, da radi i sarađuje sa ljudima. Za razliku od nje, depresivna osoba  ima potrebu da se izoluje od svih, pa i od rođene dece. Krevet je vuče kao magnet, ne može da radi, niti da komunicira jer depresija negativno utiče na sve životne aktivnosti. Depresija ne počinje naglo. Ona se šunja polako, kreće kao umor, bezvoljnost, mrzovolja, želja za samoćom. Ako se u ovom stadijumu prepustite, uvuče vas kao vir. Zato morate da se opirete koliko god možete – kaže doktorica Damjanović. 

Kako možemo pomoći sami sebi? 

–  Prihvatite da je tu, kao bilo koja druga bolest sa kojom ljudi žive i rade. Natjerajte sebe da obavljate svakodnevne aktivnosti koliko god da vas mrzi. Suočavanje sa osjećajem blage do umjerene depresije je vrlo važno, jer je djelovanje u početnim fazama procesa uvijek mnogo uspješnije i sa izvjesnijim ishodom. Što duže odlažemo reakciju na tjeskobe tkoje osjećamo, stvaramo podlogu za komplikacije, pogoršanje ili čak stanje duboke depresije, dok se agonija u kojoj se nalazimo samo produbljuje! Kao prva linija odbrane savjetuju se preparati koji pomažu da ovaj period traje kraće, jer što duže traje posljedice su veće. Aminokiselina koja se svakodnevno može unositi, a navedena je u vodičima dobre kliničke prakse kao pomoć kod blage do umjerene depresije je SAMe (S adenozil metionin). SAMe utiče na stvaranje serotonina i dopamina koji su odgovorni za naše dobro raspoloženje – dodaje ona. 

Šta je ono što preporočujete pacijentima? 

– Ako imate osjećaj tjeskobe, umorni ste i napeti, preporučujem Tensilen®. Tensilen® sadrži SAMe i dodatno B kompleks koji ima izuzetno pozitivan efekat na zdravlje nervnog sistema. Prvi efekti se osjećaju već nakon nedjelju do 10 dana primjene, ali se svakako preporučuje kontinuirana upotreba jer će omogućiti stabilno i uravnoteženo dobro stanje. Sami smo sebi najveći prijatelj, kada se odnosimo odgovorno prema svom zdravlju, kako fizičkom tako i mentalnom –  ističe dr. Damjanović.

Dr. Aleksandra Damjanović, specijalista psihijatrije

 

Pročitajte još