Ideja za ručak: Jednostavna priprema hranjive leće

Piše: Redakcija

Crvena, zelena ili smeđa, bez obzira na vrstu, leća je veoma zdrava, nije je teško pripremiti te bi se svakako trebala naći u vašoj ishrani.

Odlična je za pripremu variva, salata, priloga, puna je dijetalnih vlakana te je veoma hranjiva.

Zbog visoke nutritivne vrijednosti i sa malo kalorija, odličan je dodatak prehrani. Iako se od vrste do vrste leće nutritivni sastav može malo razlikovati, u principu je veoma sličan. Leća svojim sastavom pruža određene zdravstvene dobrobiti kao što je smanjenje holesterola u krvi. Sadrži visoku dozu topljivih vlakana. Smanjenjem nivoa holesterola u krvi smanjujete rizik od moždanog udara i srčanih bolesti. Leća je veliki izvor magnezija i flolata. Pomaže i kod probave, jer netopljiva dijetalna vlakna u leći pomažu kod problema s probavom i podržavaju pravilan rad crijevne mikroflore. 

https://www.instagram.com/p/B9bh8u9J5mo/

Bogata je proteinima, a od svih mahunarki i orašastih plodova leće sadrže najveću količinu proteina. Čak 26 posto nutrijenata u leći su proteini što je čini idealnim izborom za vegetarijance.

Iako leća obuhvata sve korisne hranjive tvari poput vlakana, proteina, minerala i vitamina, i dalje ima nisku kaloričnu vrijednost i ne sadrži gotovo nikakve masnoće.

Uglavnom se vrste leće razlikuju u boji i vremenu kuhanja.

Zelena leća se najduže kuha, više od 45 minuta. Ali ima čvrstu teksturu čak i nakon kuhanja što je čini idealnom za salate. Crvena leća se kuha oko 30 minuta. Namakanjem leće se smanjuje vrijeme kuhanja i povećava probavljivost.

Jednostavna salata od leće

Za ovaj recept potrebno je:

2 šolje zelene leće,

2 čehna bijelog luka,

2 lovorova lista,

½ kašike senfa,

½ kašike soli,

2 kašike sirćeta,

6 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja,

2 srednje krastavice,

2 šoljice maslina,

1 šoljica svježe metvice,

1 šoljica fetta sira.

Priprema:

U velikoj posudi pomiješajte leću, bijeli luk, lovorov list i prelijte vodom dok ne prekrije smjesu za 5 centimetara.

Kuhajte dok ne proključa, onda smanjite temperaturu i lagano kuhajte oko 15 minuta.

Procijedite i izvadite lišće i bijeli luk.

Dok se leća hladi napravite sos. U manju posudu pomiješajte senf, so i sirće zatim dodajte maslinovo ulje dok ne dobijete emulziju. U hladnu leću dodajte krastavice, masline, sir i metvicu. Dodajte sos i pomiješajte. 

Prijatno! 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti