Obroci koji smanjuju stres

Piše: Redakcija

Kad smo pod stresom, naše tijelo izlučuje visok nivo hormona stresa. Da bi se nivo smanjio, od velike pomoći su i vitamini koje unosimo kroz ishranu. Zato smo pripremili zdrave i ukusne recepte u kojima će uživati cijela porodica

Dobro je znati

Stres često nazivaju i bolešću modernog doba, koji izrazito negativno može utjecati na cjelokupno zdravlje. Simptomi su veoma različiti te variraju od problema sa spavanjem do razdražljivosti. Stres je, također, vodeći uzrok brojnih oboljenja, a neka od češćih su gubitak kose, depresija, visok krvni pritisak, glavobolje, drastične promjene težine… Sljedeći put kada budete imali neke od simptoma ili, jednostavno, kada osjetite da ste pod stresom, isprobajte neke od naših recepata.

 

Burger od kvinoje i slanutka

Sastojci:

pola šoljice kvinoje

šoljica povrtnog temeljca

2 male kriške hljeba od cjelovitog zrna

limenka slanutka

veliko jaje

kašičica kumina

crvena papričica

so i svježi crni biber

kašičica biljnog ulja

Priprema:

Skuhajte kvinoju i temeljac na srednje jakoj vatri. Pokrijte, smanjite plamen i kuhajte dok kvinoja ne upije temeljac. Neka se lagano ohladi. Usitnite hljeb u mrvice. Dodajte slanutak, kvinoju, jaja, kumin, papričice, so i biber. Smjesu podijelite na četiri jednaka dijela. Uvaljajte ih u ulje i ispecite na tavi dok ne poprime zlaćanu boju, otprilike četiri minute po strani. Burgere poslužite kao i one obične, u pecivu i uz svježe povrće.

Pastrmka pečena u rerni

Sastojci:

2 pastrmke

2 kašike putera

2 kašike ulja

1 limun

so i biber

Priprema:

Ribu očistite, posolite i pobiberite. Ribu možete peći i u tavi na ringli ili u rerni, kako vam više odgovara. Papir za pečenje stavite u tepsiju i nauljite ga, sasvim malo. Na papir stavite posoljenu ribu i prelijte je otopljenim puterom. Okolo poslažite kriške limuna. Pečeni limun je odličan. Nije pretjerano kiseo, a odličan je uz ovako pečenu pastrmku. Pecite u rerni zagrijanoj na 250 Celzijevih stepeni 20 minuta najduže, što zavisi od veličine pastrmke. Pecite kratko na visokoj temperaturi, kako bi se spolja napravila korica, ali da se ne presuši iznutra. Poslužite odmah uz krompir salatu ili kuhano povrće.

Kolačići od đumbira s orasima

Sastojci:

300 g glatkog brašna

kašičica sode bikarbone

kašičica cimeta

¼ kašičice bibera

prstohvat soli

180 g putera

50 g smeđeg šećera

jaje

kašičica arome vanilije

80 g melasa šećera

2 kašike vode

80 g ušećerenog đumbira

100 g rezanih oraha

šećer

Priprema:

Brašno, sodu bikarbonu, cimet, biber i so izmiješajte. Puter i smeđi šećer mutite mikserom, dodajte jaje i aromu vanilije. Melasa šećer i vodu lagano otopite na vatri, malo ohladite i dodajte smjesi. Sve umutite. Smjesi dodajte suhe sastojke, narezani đumbir i orahe. Umijesite i hladite u frižideru 20-ak minuta. Oblikujte kuglice veličine oraha, uvaljajte u šećer i složite na masni papir. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni deset minuta.

Cupcakesi s borovnicama

Sastojci:

200 g brašna

2 male kašike praška za pecivo

200 g jogurta

100 g zobenih pahuljica

2 jaja

140 g šećera

vanilin šećer

80 ml ulja

ribana kora narandže

120 g borovnica

Priprema:

Prvo pripremite 16 kalupčića za maffine. Uključite rernu da se zagrije na 180 Celzijevih stepeni. Brašno izmiješajte s praškom za pecivom i korom narandže. Jogurt pomiješajte sa zobenim pahuljicama. Jaja, šećer i vanilin šećer žicom dobro izmiješajte, da se sav šećer istopi. Dodajte ulje, opet kratko izmiješajte pa dodajte jogurt  i pahuljice u smjesu i na samom kraju brašno. Miješajte toliko da se sve lijepo sjedini. Borovnice dodajte kašikom i pažljivo izmiješajte. Punite kalupe pripremljenim tjestom, Cupcakes pecite 30-35 minuta. Ohlađene ukrasite po želji.

Čokoladna brownie torta

Sastojci:

4 jaja

5 kašika šećera

2 vanilina šećera

2 velike kašike brašna

200 g mliječne čokolade

250 g tamne čokolade

250 g putera

400 ml vrhnja za šlag

250 g tamne čokolade za kremu

500 ml vrhnja za šlag za ukrašavanje

Priprema:

Za biskvit na pari otopite obje vrste čokolade. Zatim izmiksajte jaja s obje vrste šećera dok se volumen ne utrostruči. U smjesu prvo dodajte otopljenu čokoladu s puterom, a potom i brašno. Miksajte dok se sastojci ne povežu. Stavite u namašćen kalup i pecite 40 minuta na temperaturi od 160 Celzijevih stepeni. Topli biskvit polako namočite s toplim mlijekom. Za kremu zagrijte vrhnje za šlag i u njemu otopite čokoladu. Ohladite u frižideru sat vremena. Izvadite kremu iz frižidera i dodajte pola šlaga te izmiksajte. Prelijte kremu preko hladnog biskvita. Vratite tortu u frižider, a kada se dobro ohladi, ukrasite je  vrhnjem za šlag.

Pročitajte još