Znate li kako zvuči korona? Fokusirajte se na dva ključna simptoma

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B9zXUEVBBmB/

U posljednjih nekoliko mejseci glavna tema svih svjetskih medija zaigurno je sve veća zaraženost Covidom-19, a broj zaraženih povećava se i u našoj zemlji. Zaraženost korona virusom demonstriraju dva ključna simptoma, a to su kašalj i groznica. Kako je epidemija izbila usred sezone zimske prehlade i gripe, a počele su i prve sezonske alergije prouzročene cvjetanjem biljaka, može se lako dogoditi da imate problem ako imate COVID-19, jer ga mogu vrlo lako zamaskirati drugi sezonski ili virozni simptomi.

Potaknut ovakvim dilemama, britanski Luckily Radio 2 podijelio je audio zapis koji svjedoči kako zapravo zvuči suhi kašalj koroniziranog pacijenta. Ako puno kišete, curi vam iz nosa ili imate glavobolju, možda jeste bolesni, ali vjerovatno nemate koronavirus. Dva glavna simptoma koronavirusa na koje svako treba koncentrirati pažnju su kontinuirani suhi kašalj i / ili povišena tjelesna temperatura.

No, ako kašljete ili kišete na bilo koji način svejedno trebate izbjegavati starije osobe, pošto njima svako rušenje imuniteta predstavlja dodatnu opasnost u jeku korona epidemije. Kontinuirani suhi kašalj je kada u vašem grlu ili plućima nemate sluzi niti gnojne supstance, a ipak imate stalni nagon za njihovim čišćenjem, kao hronični pušač. Groznica tehnički predstavlja svako povećanje temperature tijela koje prelazi 37,8 Celzijevih stepeni. Ako nemate toplomjer, temelj je osjećaj vrućine, a prsa i leđa su vam vruća i na tuđi dodir.

Ako imate bilo koji od ova dva simptoma, itekako je preporučljivo da vi, ali i svi s kojima živite u domaćinstvu, ostanete kod kuće u izolaciji na barem dvije sedmice. Ako se ovi simptomi pogoršaju ili u tom periodu ne prođu, tada se građani trebaju obratiti dežurnoj epidemiološkoj službi ili makar kontaktirati svojega lokalnoga liječnika. Snimak u kojoj je demonstrirano kako zvuči korona kašalj možete poslušati OVDJE.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti