Korijen đumbira je bogat važnim vitaminima i mineralima, a sadrži i posebne fitonutrijente, gingerole koji imaju snažna protivupalna svojstva i podstiču rad krvotoka i probave. Pored velike količnine vitamina C, sadrži magnezijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum i natrijum.
Sa druge strane, kurkuma ima čak i antikancerogeno djelovanje. Stoga, puno je razloga da napravite ovaj napitak.
Sastojci:
• svježi đumbir (oko 4 cm)
• svježa kurkuma (oko 4 cm)
• 1 limun
• 1 veliki prstohvat bibera (kako bi kurkuma imala efekat)
• svježi sok od pomorandže po želji
Priprema:
Ogulite đumbir uz pomoć kašike, ali možete i nožem. Zatim, ogulite kurkumu. Ali, stavite rukavice jer ovaj žuti korijen može da vam oboji prste. Narendajte kurkumu i đumbir. Istisnite sok od limuna, te dodajte đumbiru i kurkumi. Zdravom napitku dodajte još dobar prstohvat bibera. Ako vam je napitak previše kiseo, možete dodati malo soka od pomnaranže ili meda.