Mr. sci. dr. Tamara Jovović, spec. dermatovenerologinja: Osobe s hijaluronskim filerima nesmetano se mogu izlagati Suncu

Piše: Redakcija

Kako zaštititi kožu od Sunca?

S obzirom na to da je ljeto u punom jeku, neophodno je podsjetiti na štetnost UV zraka. Svi znamo da neadekvatno izlaganje Sunčevim zrakama, naročito u periodu od 10 do 16 sati, može izazvati maligni melanom, ali također dugotrajno kumulativno izlaganje UVA i UVB zracima može dovesti do dugih opasnih maligniteta kože kao što su Bazocelularni i spinocelularni karcinom. Neophodno je prilikom svakog napuštanja doma u ljetnim mjesecima koristiti zaštitne kreme s visokim SPF faktorom, prema tipu kože, ovisno o tome da li osobe imaju masnu, suhu, mješovitu ili osjetljivu kožu sklonu alergijama na Sunce.

Neophodno je zaštititi oči sunčanim naočalama koje štite od UV zračenja , budući da se nerijetko maligni melanom može otkriti i na oku. Naročito apeliram da osobe ne koriste arteficijalne izvore UV zraka – solarij, jer mnogostruko povećava rizik od nastanka maligniteta kože, naročito kod osoba s pozitivnom porodičnom anamnezom.

Kako žene koje imaju filere da se žaštite od Sunca?

Osobe s hijaluronskim filerima nesmetano se mogu izlagati Suncu, naravno uz pravila koja važe i za sve ostale, ali neposredno i nekoliko dana nakon tretmana potrebno je izbjegavati sunčanje, isto tako alkoholna pića, te bavljenje intenzivnim vježbanjem, jer je moguće da dođe do većeg otoka regije na kojoj je urađen estetski zahvat.

Koliko su alergije na Sunce česte i kako ih prevenirati?

Alergije na Sunce su postale veoma česte i mogu se desiti svima i bilo kada. Problem nastaje što obično, nakon prvog javljanja, pojavljuju se skoro uvijek nakon intenzivnog izlaganja Suncu, a očituju se crvenilom, sitnim papulicama i intenzivnim svrbežom, ponekad i pojavom koprivnjače na koži. Preveniramo je korištenjem krema za sunčanje namijenjenih koži sklonoj alergijama, te korištenjem antihistaminika i nekoliko sedmice prije odlaska na more, a kod nekih pacijenata tokom cijelog ljeta.

Kako možemo spriječiti nastanak hiperpigmentacije od izlaganja Suncu?

Hiperpigmentacije su veoma česta pojava ljeti. Mogu biti povezane i s hormonalnim poremećajima, a da se tokom ljetnih mjeseci samo intenziviraju. Neophodno je štititi kožu za to namijenjenim kremama koje smanjuju aktivaciju melanocita zaduženih za produkciju pigmenta, a u toku zimskih mjeseci redovno raditi za to predviđene pilinge, te eventualno utvrditi uzrok hiperpigmentacija.

Koji tretman je idealan za postizanje dubinske hidratizacije tokom vrućih, ljetnih dana?

Mezoterapija različitim vitaminskim koktelima, te neukrštenim hijaluronom dat će koži sjaj i hidrataciju koju gubimo isušivanjem tokom ljetnih dana. Također, na tržištu postoje i hijaluronski fileri predviđeni baš za održavanje hidratacije čak i do devet mjeseci, te su idealan izbor za ljetni period. PRP, tretman vlastitim faktorima rasta, nezamjenjiv je u svakoj dermatološkoj ordinaciji tokom cijele godine. Svakako treba izbjegavati agresivne tretmane poput pilinga i invazivnih laserskih tretmana. Neophodno je spomenuti i botox, koji će onemogućiti nastanak bora mrštilica. Svakako uživajte u ljetu, ali brinite o svojoj koži, jer koža pamti!

 

Privatna dermatovenerološka ordinacija DERMA ZONE

Adresa: Azize Šaćirbegović bb, Sarajevo 71000

Telefon: 061 228 868

Pročitajte još