Gubitak kose kod muškaraca: Otkrijte uzrok i spriječite opadanje

Piše: Redakcija

Gubitak kose je uobičajena pojava i dogodi se svakom čovjeku tokom života. Mnogi su uzroci opadanja kose, a najčešći su genetska predispozicija, porodična historija i naravno sam proces starenja. Poznato je da je moguć gubitak kose u vrijeme velikog stresa, velikih promjena u prehrani te disbalansu hormona.

Posljedice opadanja kose kod muškaraca se mogu opaziti u dobi od 35 godina – ili se kosa prorjeđuje ili opada te se na tjemenu pojavljuje okrugla površina bez kose. Prema statistikama, gubitak kose se javlja kod 70 posto muškaraca.

Razlog opadanja kose još nije u potpunosti jasan, ali doktori se slažu da postoji više razloga, kao što su: stres, anemija, genetika, bolesti štitnjače, hormonski poremećaji, gljivice…

Koji tretmani postoje kao pomoć?

Postoji hiljade preparata za koje proizvođači tvrde da će pospješiti rast kose ili spriječiti njeno opadanje. Za mnoge vitamine, šampone, regenerator i druge produkte tvrde da na neki način pomažu muškarcima u ovoj situaciji. Ovi produkti svakako ne mogu odmoći, ali nisu znanstveno potvrđeni.

Koji vitamini pomažu?

Dnevna doza vitamina B, cinka, željeza i kalcija su razuman izbor. Novije studije spominju vitamin D kao dobru opciju. Ne pretjerujte s unosom vitamina A jer navodno može utjecati na gubitak kose.

Kako spriječiti opadanje kose?

Pravilna briga o kosi je dobar početak. Održavajte kosu čistom koristeći nježne šampone. Zdrava prehrana je također bitan faktor. Dakle, unosite u organizam dovoljne količine željeza kalcija i vitamina. Smatra se da i neke biljke djeluju kod ospadanja kose, tj. da će zaustaviti njeno ospadanje ili preokrenuti taj proces, a to su sjemenke buče i zeleni čaj.

Sve je u našem organizmu međusobno povezano, zbog toga zdravlje kose ovisi o zdravlju cijelog organizma. Ako imate problema s opadanjem kose, alternativna medicina preporučuje da poboljšate prehranu, riješite se loših navika, smanjite stres i počnete se baviti sportom. Kvaliteta ishrane je jako bitna, potrebno je povećati unos ekološki uzgojenog voća, povrća i svježih sokova.

Pročitajte još