Hrana od koje se neugodno znojimo

Piše: Redakcija

Nakon konzumiranja ove hrane ne pomaže ni najjači dezodorans. Odavno je poznato da nas nakon što pojedemo crveni luk ili bijeli luk još satima prati neugodan miris.
Međutim, to nije jedina namirnica koja dovodi do toga da naše tijelo proizvodi neugodne mirise. Kako bismo se riješili neugodnih mirisa iznutra, potreban je povećani oprez kod sljedećih pet kandidata:

Kafa
Kofein stimuliše centralni nervni sistem pa tako aktivira i žlijezde znojnice. Osim toga, kafa sadrži puno kiselih tvari pa isušuje usta.
Nedostatak sline u ustima potiče pojačani rast bakterija koje izazivaju neugodan zadah.
Cvekla
Pošto cvekla sadrži puno metila, stvara u našem probavnom traktu hemijski spoj trimetilamin. Taj plin jako „miriše“ na ribu – a taj se miris može osjetiti preko naše kože.
Curry
Žuti prah karija ima fenomenalan intenzivan okus i miris (na našim tanjirima!). Nažalost, miris koji se nakon konzumacije karija izluči putem žlijezda znojnica nije baš toliko ugodan.
Brokula
Ovo zeleno povrće i njene rođake (cvjetača i prokulica) super zdrave su namirnice, jer pospješuju izlučivanje otrova iz organizma.
Nažalost, to je često popraćeno s nadutosti te ispuštanjem plinova koji zaudaraju na trula jaja.
Crveno meso
Sočni odresci potiču stvaranje bakterija u tijelu te uzrokuju neugodan miris znoja i loš zadah.

Izvor: Avaz.ba

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti