Deset razloga da ne bacite koru od limuna

Piše: Redakcija

Kora od limuna obično se baca, ali stručnjaci tvrde da ima bar deset razloga zbog kojih bi kora limuna trebalo da bude zastupljena u ishrani. Naime, vitamini A i C, kalcijum, kalijum i vlakna u kori limuna potpomažu rad srca, mišića, očiju, nervnog sistema i digestivnog trakta. Polifenoli koji su nađeni u kori ovog citrusa imaju svojstvo jakih antioksidanasa koji se mogu koristiti prilikom liječenja nekih bolesti ili pak regulisanja tjelesne težine. Zatim, narendanu koru limuna možete dodati u voćni sok, a može vam poslužiti i umjesto soli. Donosimo vam deset razloga zbog kojih biste trebali koristiti koru od limuna u svojoj ishrani.

1. Hranljivija od soka

Kora limuna je bogatija nutrijentima nego sama unutrašnjost ploda ili njegov sok. Primjera radi, 100 grama kore u odnosu na 100 grama cijeđenog soka sadrži 22 puta više kalcijuma, 35 puta više vlakana, osam puta više vitamina A…

2. Čuva kosti i zube

Samo 100 g kore limuna obezbeđuje 13,4 odsto dnevnih potreba odraslog čovjeka za kalcijumom, koji je od izuzetne važnosti za zdravlje krvnih sudova, mišića i lučenja hormona.

3. Štiti ćelije

Limunovo ulje koje se dobija iz kore limuna je bogato d-limonenom, antioksidantom koji se pokazao odličnim u borbi protiv raka dojke i debelog crijeva, a flavonoidi podstiču apsorpciju vitamina C koji sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala.

4. Snižava pritisak

Visok sadržaj kalijuma, zajedno sa kalcijumom i magnezijum obezbjeđuje relaksiranost krvnih sudova što se manifestuje snižavanjem krvnog pritiska.

5. Reguliše stolicu

S obzirom na visok sadržaj vlakana, kora limuna se preporučuje osobama koje pate od neredovne stolice, želudačnog čira, i vraćanja želudačne kiseline.

6. Izoštrava vid

Unutar ljudskog tijela, karotenoid, kojim je bogata kora limuna, prevodi se u vitamin A, koji važan za dobar vid i smanjuje rizik od očnih infekcija.

7. Zacjeljuje rane

Pokazalo se da ekstrakt limunove kore ima antibakterijsko dejstvo, i da se potencijalno može naći kao savremeni antibiotik u borbi protiv nekoliko vrsta bakterija.

8. Protiv akni

Kora limuna sadrži jedinjenja koja dovode do sužavanja pora što je čini pogodnom za tretiranje akni. Napravite rastvor za uparavanje i dodajte koru limuna zajedno sa listovima mente u ključalu vodu.

9. Prirodni dezodorans

Napravite čaj od kore limuna koji ste prethodno ohladili, a potom ga komadom čistog pamuka nanesite umjesto komercijalnog dezodoransa. Ostatak tinkture možete odložiti u frižideru i koristiti po potrebi.

10. Uništava koleru

Jedna studija pokazala je da dodavanje ekstrakta svježe ili sušene kore limuna delimično sprečava rast i razvoj mikroba kolere.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti