Kraljica Letizia bila je novinarka, razvela se i postala kraljica

Piše: Aldina Zaimović

Prefinjenost, elegancija i neprikosnoveni stil u oblačenju i ponašanju neke su od prvih asocijacija koje se vežu za ime španske kraljice Letizije. To je nešto čime svakako privlači pažnju medija, ali mnogo je drugih stvari koje je ona uradila, a zbog kojih je postala omiljena u svom narodu. Naime, Letizia je utjecala na oporavak Španije nakon ekonomske krize, kao i na modernizaciju  države, a značajna je i njena posvećenost humanitarnom radu. Iako je sada jedna od omiljenih španskih kraljica ikada, Letizia je morala da pređe dug i naporan put predrasuda i kritika koje su je pratile nakon udaje za tadašnjeg princa, a danas kralja Španije Felipea.

Potječe iz radničke klase

Kraljica Španije Letizija nije rođena sa srebrenom kašikom u ruci. Ona je, kao i svi obični ljudi, vrlo mlada morala da radi poslove kojih se sada možda i pomalo stidi. Prije udaje za španskog prestolonasljednika bila je sasvim obična djevojka i mnogi spominju kako je njena životna priča poput one iz bajke „Pepeljuga“. Rođena je u radničkoj porodici, srednje klase. Otkako je 2014. godine zauzela prijesto zemlje, postala je miljenica naroda, a često je proglašavana ikonom stila. 

AFP

Američki „Daily Mail“ objavio je fotografiju lijepe kraljice, koja vidno mlada prodaje cigarete. Na fotografiji je obučena u farmerke visokog struka, bijelu košulju s nazivom proizvođača cigareta i prilično neugledne cipele. Ova fotografija je dokaz da je bila poput ostalih studenata tokom studenskih dana i da je radila neobične poslove kako bi sastavila kraj s krajem. Letizia je prvo studirala novinarstvo na Univerzitetu u Madridu prije nego što je upisala master studij na Univerzitetu u Meksiku, gdje se zaposlila kao promoter koji predstavlja duhanski brend.  Slika je napravljena sredinom 90-ih, dok je kraljica studirala na Univerzitetu Guadalajara u Meksiku. Na fotografiji se također vidi kako se kraljica Španije  smiješi dok obilazi potencijalne kupce, nudeći podatke o marki proizvoda, kako bi zaradila dodatni novac.

Porodična tragedija

Udaja za pripadnika plave krvi učinila je Letiziju poznatom širom svijeta, ali je u Španiji njeno ime bilo prepoznatljivo mnogo prije toga. Letizia Ortiz Rocasolano poznata je kao TV prezenter i reporter nacionalne televizije, a 2002. godine dobila je nagradu za najboljeg španskog novinara mlađeg od 30 godina. Njena uža specijalnost je izvještavanje iz kriznih i ratom zahvaćenih područja. Tako je izvještavala s ratišta u Iraku, kao i uživo o američkom 11. septembru. Zahvaljujući poslu i zadatku na kojem je bila, Letizia je, 2002. godine, upoznala tadašnjeg princa Felipea, a ubrzo nakon toga počeli su romantičnu vezu.

S novinarskim poslom prestala je 2003. godine, kada je unaprijeđena u urednicu, a deset dana nakon što je dala otkaz objavljena je informacija o zarukama. Letizia i Felipe su se vjenčali u maju 2004. godine. Da je španska kraljevska kuća dobila i ženu od stila, pokazala je već na vjenčanju, na kojem je nosila haljinu dugih rukava dizajnera Manuela Pertegaza, veo dug 15 metara i tiaru od platine i dijamanata, koju je 42 godine prije nje nosila njena svekrva kraljica Sofia.

Jedan od razloga zbog kojih špansku javnost u početku nije odobravao njen dolazak jeste to što Letizia nije rođena kao pripadnica plavokrvih. Naime, ona potječe iz radničke porodice: njen otac  Jesús José Ortiz Álvarez bio je novinar, a majka María de la Paloma Rocasolano Rodríguez medicinska sestra.

Osim što nije plave krvi, mnogo pažnje je privlačila i činjenica što je Letizia prva španska kraljica, odnosno u momentu dolaska na dvor princeza, koja iza sebe ima razvod. Naime, ona je bila udata za Alonsoa Guerreroa  Péreza, pisca i profesora književnosti, s kojim je bila u vezi deset, a samo jednu godinu u braku. Njih dvoje nisu imali djece.

– Uprkos činjenici da je razvedena, javnost generalno odobrava i prihvata Letiziju s obzirom na to da je ona idealan primjer savremene, moderne žene – pisao je „Daily Mail“ o njoj.

Trenutak kada ju je javnost prihvatila

Kraljica je imala dvije sestre, Telmu i Eriku Ortiz. Sestre su bile izuzetno bliske, a Letizia je naročito bila vezana za Eriku, koja je počinila samoubistvo 2007. godine, kada je imala 31 godinu. Tu tragediju nikad nije preboljela. To je ujedno bio moment kada ju je javnost prestala osuđivati i stavljati njen raspali brak u prvi plan. Tada su pripadnici španskog naroda osjetili veliku empatiju prema njoj.

Foto: AFP

– Hvala svima koji zajedno sa mnom tuguju zbog smrti moje sestre – izjavila je tada Letizia.

U periodu poslije toga javnost je sve više pratila i cijenila svaki njen korak. Imidž joj je bio djelimično narušen 2013. godine, kada je njen rođak David Rocasolano izdao knjigu „Adiós, Princesa“, u kojoj je javnost upoznao s nekim od najvećih tajni princezinog života. Navod iz knjige koji je privukao najviše pažnje, jeste tvrdnja da je Letizia imala abortus, nakon kojeg je iskoristila svoj utjecaj i poziciju da sve to zataška. Razlog zbog kojeg je ova informacija privukla toliko pažnje je što se navodni abortus desio u vrijeme kada je u Španiji ovaj zahvat bio ilegalan. Međutim, utjecaj i popularnost koju je uživala u narodu, zahvaljujući djelima od ranije, ostali su netaknuti uprkos knjizi, a kraljica ove tvrdnje nije komentirala.

– Nisam imao namjeru da joj naškodim u bilo kom smislu, ali priznajem da mi je bio cilj da zaradim po osnovu popularnosti moje rodice – rekao je David medijima.

Život s kćerkama

Letizia i Felipe imaju dvije kćerke, Leonor i Sofiju. Za razliku od brojnih pripadnika kraljevske porodice ili drugih bogatih ljudi, koji imaju dadilje za svoju djecu, ovaj kraljevski par voli da sam vodi računa o djevojčicama, te ih svakodnevno Letizia i Felipe vode u školu. Letizia je, ipak, više uključena u odgajanje djevojčica. Osim utjecaja u odgoju djevojčica, mediji često pišu i o tome da je ona  glava porodice, a sve zahvaljujući press konferenciji na kojoj su saopćavali informaciju o zarukama, a na kojoj je Letizia budućem suprugu odbrusila „pusti me da završim“ u momentu kada ju je prekinuo. 

Također, postoje i spekulacije o tome da je ona utjecala na to da kralj Juan Carlos preda krunu svome sinu Felipeu. Naime, postoje glasine da je ona Felipeu prijetila razvodom ako oca ne ubijedi da mu preda prijesto Monarhije, koja se tada našla u centru ekonomske krize i korupcije. Da je znala šta radi, pokazuje činjenica da se nakon što je Felipe preuzeo vlast, 2014. godine, Španija ekonomski oporavila i u mnogo čemu modernizirala. Narod je zasluge za sve to pripisao kraljici, a kralja počeo da posmatra kao marionetu.

O životu španske kraljevske porodice pisane su i knjige: jednu, koju ova porodica nije željela komentirati, napisali su online novinari Daniel Forcada „El Confidencial“ i Alberto Lardies „El Espanol“. Dvojac je tvrdio kako tadašnji kralj Juan Carlos nije naročito volio snahu, navodno je čak i zabavljao prijatelje šalama kako će Letizijinim dolaskom kraljevstvo biti uništeno, nazivajući je pritom „la chacha“, što u prijevodu znači sluškinja. Kad je saznao, pisao je „The Times“,  da će njegov sin Felipe oženiti Letiziju, navodno je, 2003. godine, kazao kako je na dobrom putu da ovim činom uruši Monarhiju.

AFP

Na kraju je 78-godišnji Juan Carlos abdicirao u korist 48-godišnjeg sina, danas kralja Felipea. Mladi kraljevski par u potpunosti je promijenio javnu percepciju Španske monarhije. Kralj Felipe je uveo reforme koje su Monarhiju, u kojoj je institucionalna korupcija bila veoma prisutna, učinile odgovornijom i transparentnijom. Prema posljednjim anketama, popularnost kraljevske porodice je povećana, zahvaljujući njenom dodiru s običnim svijetom.

Istančan ukus za modu

Ono po čemu je svakako prepoznatljiva jeste njen istančan ukus za modu. Osim španskih dizajnera, čiji rad promovira u svijetu, Letizia nerijetko nosi i odjeću običnim ljudima pristupačnih brendova „Zara“ i „Mango“. Svoju odjeću, kako kaže, nastoji da iskoristi maksimalno, te se na događajima po dva ili čak tri puta pojavljuje u istim odjevnim kombinacijama. Za javna pojavljivanja uglavnom bira odjeću s potpisom španskog dizajnera Felipea Varele, omiljene su joj i krpice s potpisom modnih kuća „Hugo Boss“ i „Carolina Herrera“, a garderobu upotpunjuje cipelama i torbama brendova „Magrit“ i „Adolfo Dominguez“. No, Letiziju ponekad znaju kritizirati da nosi suviše kratke haljine za titulu kraljice, međutim, modni stručnjaci misle da dio javnosti koji kritizira njene odjevne kombinacije, ipak, pretjeruje, jer je Letizia primjer moderne kraljice za moderna vremena.

AFP

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti