Kletva djevojke uzrok svih nedaća koje prate porodicu Grimaldi više od 720 godina

Piše: Aldina Zaimović

AFP

Iako se životi članova kraljevskih porodica često idealiziraju, jednu od njih prati kletva duže od 720 godina

 

Kneževinu Monako utemeljio je na prevaru Francesco Grimaldi, pa se, otkako je osnovana, za nju vezuju izdaje, razvodi, tragični događaji i obmane, a sve to nastavljeno je do danas. Zla kob nadvila se i nad najpoznatije pripadnike ove porodice, s titulama prinčeva i princeza, a, iako su se svi nadali da će to prestati brakom princa Rainiera III i Grace Kelly, nije bilo tako.

Najpoznatije stanovnike kneževine Monako, članove porodice Grimaldi, sreća ne prati već 723 godine. Otkako je utemeljena, ljubavni problemi obilježili su život svakog njenog člana. Sama kneževina nastala je, kako kažu, na prevaru.

Prema legendi, Francesco Grimaldi je davne 1297. godine, kao prvi član porodice Grimaldi, uspio osvojiti vlast nad obalnom stijenom na kojoj se danas nalazi Kneževska palača i to tako da je ušao prerušen u franjevca. Ova porodica bila je jedna od najbogatijih i najmoćnijih u Genovi u to doba, a nakon razdora i brojnih svađa Francesco Grimaldi zauzeo je dvorac na obalnoj stijeni Monaka, kako bi dobio uporište za borbu protiv neprijatelja.

Opijen velikom moći, Grimaldi je krenuo u obračun s hereticima i vješticama, koji su ubijani, a takva sudbina nije zaobišla ni lijepu djevojku koju je silovao. Legenda kaže da je ona postala vještica, kako bi mogla poslati kletvu na cijelu porodicu.

– Nikada niti jedan član porodice Grimaldi neće pronaći sreću u braku – bile su posljednje riječi nesretne djevojke.

Iako se sve to činilo nemogućim, kletva se obistinila, jer su kroz stoljeća životi članova porodice bili obilježeni izdajama, razvodima, tragičnim događajima i obmanama, a sve to nastavilo se do danas.

 Prokletstvo se ostvarilo

Od smrti glumice i omiljene monegaške princeze Grace Kelly prošlo je 38 godina, a preminula je od posljedica moždanog udara dok je vozila automobil. Život Grace Kelly tragično je prekinut kada su joj bile 52 godine, 14. septembra 1982., dok se princeza vozila prema Monte Carlu u svom automobilu. Izgubila je kontrolu nad vozilom i sletjela s ceste. S njom je bila i tada 17-godišnja kći Stephanie, koja je zadobila manje povrede, dok je Grace pretrpjela krvarenje u mozgu te je kasnije preminula u bolnici. Zbog čega je kneginja izgubila kontrolu nad vozilom nikada nije u potpunosti razjašnjeno. Prema nekim pričama, usred vožnje dobila je srčani udar, no pojavile su se i mnoge teorije zavjere o tome da je princezu ubila mafija, kako bi se osvetila za rigorozne zakone u kockarnicama po Monte Carlu.

View this post on Instagram

For more info 🌟 See previous post. When American actress Grace Kelly arrived in Monte-Carlo on 6 May 1955 at three minutes to five in the afternoon she made a (first) stop at Hotel de Paris. According to Pierre Galante they were running late because when leaving Cannes they had a near miss with another car which did result in some paintwork scratches. Upon entering the Principality it became evident that none had anything to eat for some time and that Grace would glady have a sandwich. Pierre Galante subsequently ordered ham sandwiches at Hotel de Paris. Pic 1: Grace getting back in the car at Hotel de Paris. Pic 2 & 3 Actress Grace Kelly and Prince Rainier III at the Prince's Palace. 📷 by Edward Quinn. #gracekelly #gracepatriciakelly #gracedemonaco #hollywoodglamour #oldhollywood #kellystyle #glamourous #pessegracedemonaco #hshprincessgraceofmonaco #hshprincessgrace #grimaldifamily #greathollywood #grimaldi #monacoroyalfamily #monacoroyals #monaco🇮🇩 #monarchy #princerainier #laprincipaute #palaisprincier #cotedazur #princessgrace #princessgracekelly

A post shared by pessegracedemonaco (@pessegracedemonaco) on

Nedugo poslije njene smrti pojavile su se teorije zavjere koje su govorile kako je automobil, zapravo, vozila njena kćerka Stephanie. Trebalo je proći punih 20 godina da bi princeza Stephanie progovorila o tom događaju i pobila sve navode. Službeni uzrok smrti bio je fatalni moždani udar koji je i uzrokovao saobraćajnu nesreću. Smrt princeze Grace potpuno je slomila kraljevsku porodicu.

Ožalošćeni princ Rainier III smrt svoje voljene supruge nikako nije mogao prežaliti te se više nije ženio, a umro je 2005. godine. Pokopan je pored nje na imanju porodice Grimaldi. Budući da su u braku proveli 26 godina, svi su se nadali da su upravo Grace Kelly i princ Rainier III napokon razbili prokletstvo koje se nadvilo nad njihovom porodicom. No, nije bilo tako.

Ni nasljednici nisu imali sreće u ljubavi

Ni njihova djeca, princeze Stephanie i Caroline te princ Albert, nisu imali više sreće u ljubavi od svojih prethodnika. Najviše afera povezivano je upravo uz ime princeze Stephanie, koja se 1995. godine udala za svog tjelohranitelja Daniela Ducrueta i rodila mu dvoje djece. No, ubrzo je novopečeni član ugledne porodice snimljen u zagrljaju Muriel Mol-Houteman, koja je te godine ponijela titulu Miss golih grudi u Belgiji.

I prije braka dobili su dvoje djece, Louisa i Pauline, a sam princ Rainier nikako nije želio dati svoj pristanak za vjenčanje. Kada je vidio da ih ne može razdvojiti, Rainier se itekako potrudio da Ducruet ne dobije ni novčića od njenog bogatstva. Nakon prvobitnog očaja Stephanie je krenula dalje i 2003. godine udala se za portugalskog akrobatu u cirkusu Adansa Lopeza Peresa. Brak je, baš kao i prvi, potrajao tek godinu.

Njena starija sestra, prijestolonasljednica Caroline, već se kao 21-godišnjakinja, 1978. godine, udala za 17 godina starijeg pariskog bankara Philippea Junota. Nakon što je otkrila kakav joj je suprug plejboj, dvije godine kasnije podnijela je papire za razvod.

Iako joj je Katolička crkva odbila poništiti brak, to je nije spriječilo da se 1983. godine uda za italijanskog biznismena Stefana Casiraghija, koji ju je očarao na prvu. Dobili su troje djece – Charlotte, Andreu i Pierrea – no, nakon sedam godina njihovu je ljubav prekinuo tragičan događaj: Stefano Casiraghi poginuo je u nevjerovatnoj brodskoj nesreći. Iako je danas u braku s princem Ernstom Augustom V od Hanovera, žive odvojeno, a s njim ima i 18-godišnju kćer Alexandru.

Za razliku od svojih sestara, trenutni vladar Monaka, princ Albert II, dugo je odolijevao pritisku da se skrasi. Godinama je uživao u razuzdanom životu, a lista njegovih ‘bliskih prijateljica’ poprilično je duga i prepuna slavnih imena. Uz princa Alberta II tako su povezivane Sharon Stone, Gwyneth Paltrow, Naomi Campbell i Claudia Schiffer, no on je 2011. godine odlučio pred oltar odvesti bivšu olimpijku u plivanju Charlene Wittstock.

View this post on Instagram

Countess Beatrice Borromeo and Pierre Casiraghi Five years ago… After celebrating their Civil wedding in Monaco, they celebrate their religious wedding in Lake Maggiore. . . . . . . . 🇪🇸Hace cinco años… Después de celebrar su boda civil en Mónaco, celebran su boda religiosa en el lago Maggiore Condesa Beatrice Borromeo y Pierre Casiraghi. . . . . . . . . #beatriceborromeo #beatriceborromeocasiraghi #pierrecasiraghi #monacoprincipality #monacoroyalfamily #countessbeatriceborromeo #princesscarolineofmonaco #stefanocasiraghi #pierreandbeatrice #wedding #royal #royalty #romance #royalmonarquies #monacoroyals #principality #principalityofmonaco #princealbert #princesscharlene #princejackes #princessgabriella

A post shared by Royal Monarchies Now (@royal.monarchies) on

Javna je tajna to da je noć prije vjenčanja Charlene željela pobjeći svojoj porodici u Južnoafričku Republiku, no prinčevi saradnici presreli su je na aerodromu i vratili. Navodno su postigli dogovor pa se vjenčanje moglo održati, a 2014. godine Charlene je rodila blizance – Jacquesa i Gabriellu.

Osim njih, princ Albert II ima još djece – sa stjuardesom iz Toga ima sina Alexandra Costu, a s prodavačicom nekretnina iz Amerike kćerku Jazmin Grace Grimaldi. Tada 22-mjesečnog sina priznao je javno šest dana prije nego je naslijedio tron, a iduće godine otkrio je i pravu istinu o kćerki, koja je tada već imala 14 godina.

Posljednja generacija

Posljednja generacija porodice Grimaldi nastavila je živjeti glamuroznim životom, baš poput svojih prethodnika, no niti njih nije zaobišlo prokletstvo. Kćerka Caroline od Monaka, 31-godišnja Charlotte Casiraghi, za koju kažu da je naslijedila ljepotu svoje pokojne bake Grace Kelly, odlučila se za porodični život. S francuskim komičarem Gadom Elmalehom dobila je sina Raphaela, a u maju 2016. godine sam glumac je objavio da su prekinuli.

Za razliku od nje, njena braća još uživaju u bračnim radostima. Najstariji sin, 33-godišnji Andrea Casiraghi, u braku je s Tatianom Santo Domingo i s njom ima dvoje djece – sina Alexandra Andrea i kćer Indiju. Njegov mlađi brat, 30-godišnji Pierre Casiraghi, prije dvije godine vjenčao se s Beatrice Borromeo i imaju sina Stefana Ercola Carla.

Zašto kneževina Monako nikada neće imati kralja i kraljicu

Princ Albert službeni je monarh kneževine Monako – službeni je šef države te ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku moć. Uprkos svemu, za razliku od zakona u Velikoj Britaniji, Albert II od Monaka samo je princ, a ne i kralj.

Možda ima i više odgovornosti od prosječnog monarha te je na čelu najstarije dinastije u Evropi, koja postoji duže od 720 godina, no titulu kralja nikada nije imao niti će je imati. Mnogi se pitaju zašto, no takvi su zakoni u Monaku. I njegov otac, princ Reiner III, i njegova majka, glumica Grace Kelly, imali su isključivo titule princa i princeze, nikada kralja i kraljice, a te titule imali su i svi njegovi preci.

Za razliku od Velike Britanije, Japana, Norveške, Švedske i Danske, kao i ostalih zemalja koje se ponose svojim kraljevima i kraljicama, samo Monako za službene monarhe ima prinčeve i princeze. Titule sežu duboko u prošlost Monaka, koji je oduvijek bio država za sebe, a za svoju zaštitu uvijek bi se pridružio velikim i moćnim zemljama, ali i moćnim vladarima, odnosno državama u kojima su na vlasti bili kralj i kraljica. Monako je odlučio da njihovi vladari budu prinčevi i princeze, a on je postao kneževina i kao takav postoji i danas.

Princ Albert je 2002. godine, u vrijeme kada je još na vlasti bio njegov otac, princ Reiner III, gostovao kod voditelja Larryja Kinga i otkrio mu zašto njegov otac nikada nije postao kralj.

– Monako je kneževina i zato imamo titulu princa, koja seže sve do 17. stoljeća i princa Henryja II, a Monako je tada prepoznat kao kraljevstvo kralja Francuske.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti