Fawzia Fuad, egipatska princeza koja je postala iranska kraljica

Piše: Lejla Bejdic

Fawzia je bila kćerka Fuada I, sedmog sina Ismaila Veličanstvenog. Njen brak s iranskim prestolonasljednikom 1939. godine bio je politički dogovor koji bi učvrstio egipatsku moć i utjecaj na Bliskom Istoku, istovremeno donoseći ugled novom iranskom režimu udruživanjem s mnogo prestižnijom egipatskom kraljevskom kućom. Nikada to nije bio brak iz ljubavi, a Fawzia je 1945. godine dobila egipatski razvod (u Iranu nije priznat do 1948.), pod uvjetom da njena kćerka princeza Shahnaz bude odgajana u Iranu

 

Fawzia Fuad iz Egipta poznata i kao Muluk Fawzia iz Irana, bila je egipatska princeza koja je postala iranska kraljica kao prva supruga Mohammada Reze Pahlavija, iranskog šaha (perzijski vladarski naslov, kojeg su upotrebljavale iranske dinastije perzijskih carstava ili kasnije kraljevina).

Rani život i obrazovanje

Princeza Fawzia Fuad bila je albanskog i egipatskog porijekla. Prapradjed djeda po ocu bio je general-major Muhammad Ali Pasha, koji je bio albanskog porijekla i obavljao funkcije premijera i ministra vanjskih poslova. Jedan od njenih prapradjedova bio je Sulejman-paša, francuski oficir vojske koji je bio u službi kod Napoleona, potom prešao na islam i nadgledao remont egipatske vojske sa svojim pradjedom Muhamedom Ali-pašom Velikim.

Osim sestara, Faize, Faike i Fathije i brata Faruka, imala je i dvoje polubraće i sestara iz očevog prethodnog braka s princezom Shwikar Khanum Effendi. Princeza Fawzia školovala se u Švicarskoj, te je tečno govorila engleski i francuski jezik uz maternji arapski.

Njenu ljepotu često su upoređivali s ljepotom filmskih zvijezda Hedy Lamarr i Vivien Leigh. Fawzia kao mlada žena opisana je u knjizi iz 2011. godine kao “nadasve naivna, previše zaštićena, u celofan umotana djevojčica, zamotana kao u poklon” koja je živjela u “bukoličnom okruženju“.

Rodila kćerku
Vjenčanje princeze Fawzije s iranskim prestolonasljednikom Mohammadom Rezom Pahlavijem planirao je otac potonjeg Reza Shaha. Egipćani nisu bili impresionirani poklonima koje je Reza Shah poslao kralju Faruku, kako bi ga nagovorio da oženi svoju sestru princom Mohammadom Rezom, a kada je iranska delegacija stigla u Kairo da dogovori brak, Egipćani su Irance poveli u obilazak palače koju je sagradio Isma’il-paša, poznat kao “Ismail Veličanstveni”, kako bi im pokazali pravi kraljevski sjaj.

U isto vrijeme, Maher-paša je radio na planovima za udaju ostalih Farukovih sestara za iračkog kralja Faisala II i za sina Emira Abdulaha iz Jordana, planirajući kovanje bloka kojim dominiraju Egipćani na Bliskom Istoku. Kako bi se pripremila za život u Iranu, Fawziji je dodijeljena učiteljica koja ju je podučavala perzijskom jeziku.

Princeza Fawzia od Egipta i Mohammad Reza Pahlavi bili su zaručeni u maju 1938. Međutim, vidjeli su se samo jednom prije vjenčanja. Vjenčali su se u palači Abdeen u Kairu, 15. marta 1939. Kralj Faruk vodio je par u obilazak Egipta, pokazujući im piramide, Univerzitet Al-Azhar i druga poznata mjesta u Egiptu. Nakon toga, Fawzia je vozom otputovala u Iran zajedno sa svojom majkom, kraljicom Nazli.

Kad su se vratili u Iran, ceremonija vjenčanja ponovljena je u Mramornoj palači u Teheranu, koja je ujedno bila i njihova buduća rezidencija. Fawzia nije voljela Reza Khana, kojeg je opisala kao nasilnog čovjeka sklonog napadima bičem na ljude.
Nakon vjenčanja, princeza je dobila iransko državljanstvo. Dvije godine kasnije prestolonasljednik je naslijedio svog prognanog oca i trebao je postati iranski šah. Ubrzo nakon uspona supruga na prijestolje, kraljica Fawzia pojavila se na naslovnici izdanja časopisa „Life“, 21. septembra 1942. Fotografirao ju je Cecil Beaton, koji ju je opisao kao “azijsku Veneru” sa “savršenim srcolikim licem i neobično blijedim, ali prodorno plavim očima“. S Mohammadom Rezom Shahom Pahlavijem, iranskim kraljem, imala je jedno dijete, kćerku, princezu Shahnaz Pahlavi, rođenu 27. oktobra 1940. godine.

Duboko nesretna
Fawzia je bila duboko nesretna u Iranu i često joj je nedostajala domovina Egipat. Fawzijini odnosi s njenom svekrvom i njenim šogoricama bili su posebno burni, jer su je kraljica majka i njene kćerke doživljavale kao suparnicu za naklonost Mohammada Reze šaha, pa su se neprestano sukobljavale. Jedna od sestara Mohammada Reze razbila je vazu nad Fawzijinom glavom. Mohammad Reza često je bio nevjeran Fawziji i viđan u vožnji s drugim ženama u Teheranu od 1940. nadalje. Fawzijin zet Ardeshir Zahedi rekao je iransko-američkom historičaru Abbasu Milaniju u intervjuu 2009. godine o glasinama: “Ona je dama i nikada nije skrenula s puta čistote i vjernosti”. Od 1944. nadalje, Fawziju je američki psihijatar liječio od depresije, jer je izjavila da je njen brak bio bez ljubavi i očajnički se željela vratiti u Egipat.


Kraljica Fawzia (titula carice tada još nije bila korištena u Iranu) preselila se u Kairo u maju 1945. godine i postigla egipatski razvod. Razlog njenog povratka bio je taj što je Teheran smatrala nerazvijenim za razliku od modernog, kosmopolitskog Kaira. Konsulirala je američkog psihijatra u Baghdadu zbog svojih problema neposredno prije nego što je napustila Teheran. S druge strane, izvještaji CIA-e tvrde da je princeza Fawzia ismijavala i ponižavala šaha zbog njegove navodne nemoći, što je dovelo do njihovog razdvajanja. U svojoj knjizi Ashraf Pahlavi, sestra blizanka šaha, tvrdi da je princeza, a ne šah, tražila razvod.
Iran nekoliko godina nije priznavao razvod, ali na kraju je, 17. novembra 1948. godine, došlo do službenog razvoda, pri čemu je kraljica Fawzia uspješno vratila i svoje prethodno priznanje egipatske princeze. Glavni uvjet razvoda bio je da njena kćerka ostane da odrasta u Iranu.

U službenoj najavi razvoda navedeno je da je “perzijska klima ugrozila zdravlje carice Fawzije i da je time dogovoreno da se sestra egipatskog kralja razvede”. U drugoj službenoj izjavi, šah je rekao da raskid braka “nikako ne može utjecati na postojeće prijateljske odnose između Egipta i Irana.”

Kasniji život

U palači Koubba u Kairu, 28. marta 1949. godine, princeza Fawzia udala se za pukovnika Ismaila Chirinea (1919–1994), koji je bio najstariji sin Husseina Chirinea Beya i njegove supruge, NJ.KV Princeze Amine Bihruz Khanum Effendi. Diplomirao je na Trinity Collegeu u Cambridgeu i svojevremeno bio egipatski ministar rata i mornarice. Nakon vjenčanja živjeli su na imanju u vlasništvu princeze u Maadiju u Kairu, te također boravili u vili u Smouhi u Aleksandriji. Za razliku od svog prvog braka, ovog puta Fawzia se udala iz ljubavi i opisivano je da je sretnija u braku s pukovnikom Chirineom nego što je ikad bila s iranskim šahom. Imali su dvoje djece, kćerku i sina: Nadiju Chirine i Sinaia Shabaana.

Fawzia je živjela u Egiptu nakon revolucije 1952. godine koja je srušila kralja Faruka. Smrt princeze Fawzije zabunom je prijavljena u januaru 2005. Novinari su je zamijenili s njenom nećakinjom, princezom Fawzijom Faruk (1940–2005), jednom od tri kćerke kralja Faruka. U svom kasnijem životu, princeza Fawzia živjela je u Aleksandriji u Egiptu, gdje je umrla, 2. jula 2013., u dobi od 91 godine. Ceremonija njenog sprovoda održana je nakon podnevne molitve u džamiji Sayeda Nafisa u Kairu, 3. jula. Pokopana je u Kairu, pored svog drugog supruga. Bila je najstariji član dinastije Muhammada Alija s prebivalištem u Egiptu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti