Kraljica Elizabeta odustala od dugogodišnje kraljevske tradicije

Piše: Preuzeti tekst

Britanska kraljica Elizabeta otkazala je sve službene vrtne zabave u Londonu i Edinburgu koje su trebale biti održane tokom ove godine, a što je i službeno potvrđeno iz Buckinghamske palače. Odluka je to koja je donesena nakon što su se kraljevski dužnosnici suočili s nizom poteškoća oko planiranja usred novih pravila ponašanja, koja su na snazi u Velikoj Britaniji zbog Corona virusa i novog lockdowna koji je najavljen ovih dana. Budući da su se rokovi za dogovaranje zabava približili, više ih nije bilo moguće planirati zbog svih mjera predostrožnosti.

– Donesena je odluka da u 2021. godini vrtne zabave neće biti održane – izjavio je glasnogovornik palače.

Vrtne zabave su inače prigode u kojima se već godinama odaje počast i zahvalnost “običnim” građanima Britanije, onima koji su se iskazali u radu dobrotvotnih organizacija i u svojim lokalnim zajednicama, a u sklopu njih se zahvaljivalo i članovima vojne i diplomatske zajednice. Obično su se tokom ljeta održavale sveukupno četiri takve zabave i to u samoj Buckinghamskoj palači te palači Holyroodhouse u Edinburghu, a okupljale bi čak 30 hiljada zvanica.

Na svakoj zabavi, koje su ujedno postale i jedan od zaštitnih znakova palače, poslužilo bi se oko 27 hiljada šoljica čaja, 20 hiljada sendviča i isto toliko kriški torte, no to ove godine nažalost neće biti moguće.

 

Pročitajte još