Mladi nasljednici kraljevskih titula

Piše: Ilma Jakubovic

Zanimljive su životne priče prijestolonasljednika. Najstariji sin kralja Abdullaha II i kraljice Ranije, jordanski princ Al Hussein bin Abdullah ime je dobio po svom djedu. Arthur Chatto najmlađi je unuk princeze Margaret, a Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen od ranog djetinjstva se bavi automobilskim utrkama

Stara je uzrečica „na mladima svijet ostaje“ koja itekako vrijedi i u kraljevskom svijetu, u kojem stariji članovi sve svoje napore ulažu u potomstvo koje će održati tradiciju i prenositi je dalje s generacije na generaciju. Osim svima dobro poznatih britanskih prinčeva Williama i Georgea, za koje se već uveliko zna da će naslijediti titule, istraživali smo i pronašli mlade članove kraljevskih porodica za koje vjerovatno niste znali, a izvjesno je da će, također, neki od njih jednoga dana zasjesti na tron.

Al Hussein bin Abdullah: Stopama lijepe majke, kraljice Ranije

Najstariji sin kralja Abdullaha II i kraljice Ranije, jordanski princ Al Hussein bin Abdullah (27) ime je dobio po svom djedu. Već u dobi od deset godina otac ga je proglasio prvim nasljednikom trona. Danas je poručnik jordanske vojske s diplomom iz historije Univerziteta Georgetown u SAD-u. Roditelji ga već neko vrijeme pripremaju za ulogu koju će jednog dana preuzeti, tako da je 2017., nakon nastavka školovanja na Britanskoj vojnoj akademiji Sandhurst (istu akademiju pohađali su prinčevi William i Harry), u septembru iste godine predstavljao svoju zemlju na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, a svoj angažman posvetio je Vijeću sigurnosti koje se fokusira na „pozitivan doprinos mladih u naporima za održavanje i promoviranje mira i sigurnosti“.

Hussein s majkom i ocem

Po uzoru na majku, lijepu kraljicu Raniju, zanima ga IT-sektor te se 2018. zaposlio u Googleovom tehnološkom inkubatoru, Jigsawu.

Moulay Hassan: Spoj neprocjenjivog bogatstva, mode i tradicije

Kao najstarije dijete marokanskog kralja Mohammeda VI i princeze Lalle Salme, 17-godišnji Moulay nasljednik je marokanskog prijestolja. Od 2015. godine princ se aktivno bavi kraljevskim dužnostima i već pokazuje prirodni smisao za diplomatiju. Svjestan je odgovornosti koje pripadaju članstvu kraljevske porodice te je često viđen uz kralja na velikim međunarodnim događanjima i u Maroku. Prošle je godine prijestolonasljednik predsjedao ceremonijom otvaranja 14. međunarodne poljoprivredne izložbe (SIAM) u Maroku. Mladi princ putuje svijetom u svom avionu Gulfstream G650, koji je jedan od najskupljih i najsnažnijih dostupnih VIP mlaznjaka. Njegova registarska pločica “CN-AMH” znači “Altesse” (ili „Veličanstvo“) što mu daje privilegiju da ga sve vrijeme označavaju kao „Veličanstvo Moulay Hassan“.

Princ Moulay Hassan s ocem, kraljem Mohammedom VI

Također, glavni marokanski fudbalski stadion „Prince Moulay Abdellah“ ime je dobio upravo po princu. Slično kao i njegov otac, kralj Mohammed, Moulay je ljubitelj mode, ali poštuje i tradicionalnu odjeću, te ga se može vidjeti u oba izdanja.

Achileas-Andreas, šarmantni grčki princ i glumac

Njegovo ime je princ Achileas-Andreas od Grčke i Danske. Treći je od petero djece iz grčke kraljevske porodice koju čine princeza Marie Chantal i princ Pavlos. Uz njega, par ima 24-godišnju princezu Olympiju, 21-godišnjeg princa Constantin-Alexiosa, 15-godišnjeg Odysseas-Kimona te 12-godišnjeg Aristidis-Stavrosa. Simpatični Achileas-Andreas rođen je u New Yorku, u kojem su njegovi roditelji odlučili živjeti nakon vjenčanja, potom su se odselili u London, kako bi osigurali djeci što bolje školovanje. Nakon godina života u Londonu, u kojem se mladi princ družio s plemstvom, ali i djecom celebrityja, porodica se ponovno seli u SAD. Njihova trajna baza od tada je New York, u kojem troje od petero djece studira na prestižnim univerzitetima. Odnedavno pokazuje sve veće zanimanje za glumu. Zbog svog talenta pojavio se već u nekoliko projekata. Angažirali su ga u sapunici „The Bold and the Beautiful“ u kojoj glumi sa svojom tetkom, princezom Theodorom. Mladi princ već ima u planu novi glumački posao, angažman u naučnofantastičnom filmu ‘Light Warriors’.

Achileas-Andreas s ocem princem Pavlosom

Kao i njegovi vršnjaci, ovaj šarmantni grčki princ izuzetno je aktivan na društvenim mrežama, te javnosti redovno pokazuje kako provodi svoje dane, s kim se druži i koliko je vezan za porodicu. Zbog svog izgleda i prefinjenosti zanimljiv je brojnim vršnjakinjama, ali Achileas-Andreas vrijeme najradije provodi u društvu starijeg brata i sestre Olympije.

Arthur Chatto: Svjetski rekorder u veslanju

Arthur Chatto (21) najmlađi je unuk britanske princeze Margaret i jedini koji je imao ulogu u kraljevskom domaćinstvu. Od svoje 10. do 16. godine bio je uz tetku, kraljicu Elizabethu II, kojoj je pomagao u svim državnim svečanim prilikama. Arthur ili Art, kako mu je nadimak na Instagramu, studira na Sveučilištu u Edinburghu, a istovremeno radi u Bound Fitnessu. Ovaj naočiti mladić ne prestaje da oduševljava, pa tako se može pohvaliti i svjetskim rekordima na JustOneOcean u veslanju oko Velike Britanije 2020. godine, kao najmlađi član tima koji je dovršio utrku.

Arthur Chatto s porodicom na vjenačanju princa Harryja i Meghan Markle

O njegovoj avanturističkoj strani svjedoče i njegove objave na Instagramu, slike njegovih svakodnevnih istraživanja, treninga i ostalih aktivnosti koje prati više od 200 hiljada osoba.

Padmanabh Singh, Pacho: Maharadža iz Jaipura

Padmanabh – ili Pacho, kako ga zovu prijatelji – član je bivše vladajuće porodice indijske  države Jaipur, u modernom Rajasthanu. Dvadesetdvogodišnjak neformalno je okrunjen kao “Maharadža” iz Jaipura u 13. godini kada je njegov djed, koji ga je usvojio za nasljednika, umro. S bogatstvom od gotovo 855 miliona dolara, izvrstan je polo igrač i prošetao je pistom za „Dolce&Gabbanu”. Mladi princ obrazovao se na tri kontinenta: studirao je na koledžu Mayo u Indiji, školi Millfield u Somersetu, Univerzitetu New York i na privatnom Umjetničkom univerzitetu u Rimu.

Princ Padmanabh Singh od Jaipura s porodicom

Nedavno je jedan od apartmana u svojoj palači objavio na AirBnB, čija će dobrobit biti donirana njegovoj majci Diyi Kumari koja vodi istoimenu dobrotvornu ustanovu, te na taj način podržava žene u ruralnom Rajasthanu. Pacho je ljubitelj krojeva poput brenda Georgio Armani koje rado nosi kada nije u tradicionalnoj odjeći.

Poglavar Habsburške kuće s deset imena

Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen unuk je Otta von Habsburga, posljednjeg prijestolonasljednika Austro-Ugarskog carstva. Iako je Austrija republika više od jednog vijeka, Ferdinand se još može neformalno zvati kraljevskim nadvojvodom Austrije i jednog će dana postati poglavarom Habsburške kuće. Ovaj 23-godišnji Austrijanac sve je samo ne tipičan princ. On se, naime, od ranog djetinjstva bavi automobilskim utrkama te u tome pronalazi svoj ispušni ventil, strast i posao.

Ferdinand Zvonimir von Habsburg s ocem

Nastupio je čak na Macau Grand Prixu prije tri godine. Ljubavlju prema motociklizmu i automobilizmu zarazio ga je Jerome d’Ambrosio, šogor, koji se prije nekoliko godina oženio njegovom sestrom, princezom Eleonore. Mladi princ Ferdinand vrlo je aktivan na Instagramu, kao i većina njegovih vršnjaka.

Pročitajte još