Meghan namjerno zasjenila rođenje sina princeze Eugenije

Piše: L. B.

Britanska kraljevska porodica 9. februara postala je bogatija je za još jednu prinovu, nakon što je princeza Eugenia rodila sina u bolnici Portland u centru Londona. I dok su s nestrpljenjem iščekivane fotografije i ime devetog praunuka kraljice Elizabethe, nova vijest u nedjelju, 14. februara, zaokupila je svjetsku javnost. Polemike se u svijetu vode da li je Meghanina odluka zasjenila princezu Eugeniju i rođenje njenog sina.

Vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle i princ Harry očekuju svoje drugo dijete. Prije objave ove vijesti u medijima, o njoj su prvo obaviješteni kraljica i vojvoda od Edinburgha, princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla, vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea i Meghanina majka Doria Ragland.

Beba će biti osma u redu za tron ​​kad se rodi, nakon brata Archiea na sedmom mjestu i Harryja na šestom.

Rodit će u američkoj bolnici

Vojvoda od Yorka će se pomaknuti prema dolje do devetog u liniji, dok će njegova najmlađa kćerka princeza Eugenia ispasti iz prvih deset, nakon rođenja drugog djeteta princa Harryja i Meghan.

Prvo dijete princeze Eugenije i njenog supruga Jacka Brooksbanka, koje je rođeno početkom ove sedmice, tako će otići na 12. mjesto u redu prijestolja. Također, to znači da se bebin praujak, grof od Wessexa (treći sin i najmlađe dijete kraljice Elizabethe II i princa Philipa, vojvode od Edinburgha), spušta za još jedno mjesto, sa sadašnjeg 12. na 13.

Ni ova mjesta nisu zagarantirana, nego će se kretati niže dolaskom novih prinova u porodici, uključujući i situacije kada djeca vojvode i vojvotkinje od Cambridgea, princ George, princeza Charlotte i princ Louis, odrastu i budu imala vlastitu djecu.

Očekuje se da će vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle roditi u američkoj bolnici, s obzirom na to da su se ona i vojvoda preselili u SAD u martu 2020. godine, nakon što su odlučili odstupiti od kraljevskog života. Pojedinosti nisu potvrđene, a Harry i Meghan vjerovatno će ih držati u tajnosti u skladu s presedanom koji su stvorili sa svojim prvim djetetom Archiejem. On je rođen 6. maja 2019. u privatnoj bolnici Portland u Londonu.

Nova beba će biti deseto praunuče kraljice Elizabethe i peto princa Charlesa. Meghanina majka Doria će tako dočekati svoje drugo unuče nakon što je prvi put postala baka kad se Archie rodio.

Inače, princeza Eugenia kćerka je princa Andrewa, drugog sina kraljice Elizabete i princa Philippea, i majke Sarah Ferguson, vojvotkinje od Yorka. Ona je jedna od osam kraljicinih unuka. Svoju osmogodišnju vezu krunisala je brakom 2018. godine, kada se udala za menadžera Jacka Brooksbanka. Vjenčanju je prisustvovalo 850 gostiju, a hiljade ljudi pratilo je ceremoniju putem malih ekrana i ispred dvorca Windsor.

 

Prekršena pravila

 

Njen suprug, Jack, bio je uz nju na porođaju. Eugenia je na zvaničnom Instagram profilu odmah po rođenju djeteta objavila crno-bijelu fotografiju na kojoj se vidi da u svojim rukama drže bebinu ručicu. Uz fotografiju je stavila tri plava srca i dva uzvičnika. Obično se nove kraljevske bebe prvi put javno pojave izvan bolnice nekoliko sati nakon rođenja, ili ih se, poput bebe Meghan Markle, predstavi putem intervjua. Princeza Diana, Sarah Ferguson i vojvotkinja od Cambridgea slijedile su ovu tradiciju, dok je Meghan Markle, kada je rodila Archieja, odlučila da neće to činiti. Umjesto toga, ona i Harry organizirali su vlastiti videopoziv dva dana kasnije.

Iako se Eugenijina objava na Instagramu odvojila od kraljevske tradicije, prikupila je više od 60.000 lajkova samo nekoliko minuta nakon postavljanja na društvene mreže, a čestitke im je uputio i Katein brat James Middleton. Druga razlika u odnosu na prošla kraljevska rođenja je ta što je Eugenijino rođenje bebe najavljeno deset sati nakon porođaja, dok su prethodne najave stigle za nekoliko sati. Meghanina obavijest je bila je jedna od kasnijih, u kojoj je Archiejevo rođenje potvrđeno osam sati nakon što se rodio.

Izvori bliski britanskim medijima otkrili su kako se očekuje da će Eugenia i Jack dječaku dati srednje ime odajući počast Jackovom pretku. “The Mail” je, naime, objavio kako će ponosni roditelji izabrati srednje ime u čast Stampu Brooksbanku, guverneru Engleske banke iz 18. stoljeća. Stamp je Jackov pra-pra-pra-pradjed.

Kraljevskim roditeljima obično treba najduže dva dana da objave ime nove bebe, a vojvoda i vojvotkinja od Sussexa otkrili su ime svog sina Archieja 8. maja 2019., dva dana nakon njegovog rođenja. Međutim, princ Andrew i Sarah čekali su dvije sedmice prije nego što su, u augustu 1988. godine, otkrili ime svog prvog djeteta, princeze Beatrice, dok kraljica ime princa Charlesa nije javno dijelila mjesec nakon njegovog rođenja 1948. godine.

Očekuje se i da će novopečeni roditelji prvo dijete odgajati u bivšem domu princa Harryja i  Meghan u  Frogmore Cottage, u Windsoru. Eugenijini roditelji Andrew i Sarah, koji su se razveli, ali još žive zajedno u Royal Lodgeu, udaljeni su samo korak i sigurno će im pružiti ruku pomoći s njihovim novim unukom.

Eugenia nikada nije bila tipična princeza i radi kao direktorica u londonskoj umjetničkoj galeriji „Hauser & Wirth“, a njen suprug Jack je trgovac vinima i evropski predstavnik „Casamigos Tequile“, koju je osnovao američki glumac George Clooney.

Njeni roditelji su se razveli kada je imala samo šest godina. Tokom tinejdžerskih dana mediji su pratili svaki njen korak, zbog čega joj nije bilo nimalo lako, a priča o pijanim orgijama u kojima je učestvovala bila je tema svih medija. Navodno, postoji i snimak njenog supruga sa striptizetom u jednom klubu, no kraljevska porodica je tu priču uspješno zataškala.

 

Datum objave u čast princeze Diane

Princ Harry i Meghan Markle objavili su da čekaju drugu bebu na isti datum kada je i princeza Diana objavila da nosi drugo dijete. Kako je baš na Valentinovo otkriveno da čekaju drugu bebu, datum koji su odabrali za objavu trudnoće, čini se, nije bio slučajan.

Objavom trudnoće 14. februara odali su počast Harryjevoj pokojnoj mami princezi Diani, koja je tog dana prije 37 godina objavila da ona i princ Charles čekaju svoje drugo dijete.

– Na današnji dan prije tačno 37 godina princeza Diana objavila je da čeka svoje drugo dijete, princa Harryja. Danas, 2021. godine princ Harry i Meghan objavili su da čekaju svoje drugo dijete – piše u jednoj od objava na Twitteru uz koju je priložena naslovnica s viješću o Dianinoj trudnoći.

Pročitajte još