Švedska princeza dugo se ne pojavljuje u javnosti: Svi su zabrinuti zbog Madeleine

Piše: L. B.

Kraljevske porodice su zaista veoma zanimljive ljudima širom svijeta. Iako je ubjedljivo najpopularnija plemićka porodica Velike Britanije, ništa manje nisu intrigantne ni ostale. Ovog puta donosimo priču o švedskoj kraljevskoj porodici i princezi Madeleine (38). Inače vrlo aktivna princeza, kako fizički, tako i na društvenim mrežama, zabrinula je fanove i naciju, koja prati dešavanja u porodici. Njena pojavljivanja u javnosti u posljednje vrijeme su svedena na minimun, a posljednji put kada je viđena u javnosti bilo je prošle godine. I na društvenim mrežama zadnja objava zabilježena je prije čak sedam sedmica, kada je objavila fotografiju svoje kćerke Adrienne kojoj je čestitala treći rođendan. I to je sve.

Život normalne djevojke

Švedska princeza je najmlađe dijete kralja Carla XVI Gustafa i kraljice Silvije. Ima pet godina stariju sestru, prijestolonasljednicu Victoriju, i brata, princa Carla Philipa, rođenog 1979. godine. Školovanje je počela vrlo mlada, u dobi od samo tri godine. Veliki je fan konja i gimnastike, što svjedoči njena diploma gradske gimnazije Enskilda iz 2001. godine.

Osim ljepote uvijek ju je krasio vedar i slobodan duh, te je konstantno bila popularna, a posebno je došla u centar pažnje kada se u novembru 2001. preselila u Veliku Britaniju, kazavši kako želi poboljšati svoj engleski i “živjeti kao normalna djevojka”.

– Oduvijek sam željela ići u inozemstvo, upoznati druge kulture i isprobati nove stvari – rekla je.

Njena šansa da se uklopi u život u užurbanom Chelseaju, gdje je dijelila dom s porodičnim prijateljem, bila je kratkotrajna, budući da se Madeleine nije uspjela spasiti švedskih medija.

– Zaista sam se nadala privatnom životu u Londonu – rekla je nakon sazivanja konferencije za novinare, kako bi mogla zauvijek “imati mir i tišinu”.

– Osjetila sam se progonjenom, nije zabavno imati ljude koji vas čekaju na vratima kuće – kazala je tada.

Zajedno s novinarima, izvještaji o princezinom ukusu za noćni život pratili su je u Veliku Britaniju. Poslije se pravdala da ona nije bila ta koja je tulumarila noćima i tvrdila da mediji objavljuju neistine. No, nekoliko mjeseci nakon toga Madeleine se odlučila spakirati i vratiti kući u Švedsku, a portparol je njen boravak u Velikoj Britaniji opisao kao “izuzetno težak”.

U januaru 2003. godine princeza, koja tečno govori njemački, engleski i francuski jezik, upisala se na prestižni Univerzitet u Stockholmu, gdje je studirala historiju umjetnosti, a kasnije nastavila pohađati etnologiju.

Predana studiranju, zadržavajući strast za jahanjem, jedno vrijeme posjedovala je vlastite konje i učestvovala u takmičenjima u skokovima pod imenom Anna Svensson, dok joj kralj nije pojačao učestvovanje u službenim dužnostima.

S bratom i sestrom

Postala je pokroviteljica dobrotvorne organizacije Min Stora Dag (Moj veliki dan), koja udovoljava željama mladih osoba s ozbiljnim bolestima, te je integrirana u UNICEF u New Yorku, radeći za Odjel za zaštitu djece.

Prekinute zaruke

Kupidon ju je 2002. godine pogodio, kada je sa 20 godina upoznala zajedničkog porodičnog prijatelja, advokata Jonasa Bergstroma. Uslijedio je prvi sastanak u italijanskom restoranu u luksuznoj četvrti Ostermalm u Stockholmu, a nakon sedmogodišnjeg zabavljanja Palača je objavila da je lijepa princeza zaručena.

U jednom intervjuu Madeleine je otkrila da joj je Jonas postavio sudbonosno pitanje tokom romantičnog odmora na Capriju. Svadba je očekivana krajem 2010. godine, nakon ljetnog vjenčanja njene starije sestre sa zaručnikom vlasnika teretane Danielom Westlingom.

 

Ali, to se nije desilo. Glasine da je veza ovog para u krizi krenule su početkom 2010. godine. Nakon demantija Jonasa i kraljice Silvije, Palača je konačno izdala saopćenje, kazavši da se par razišao i da je svako krenuo svojim putem.

Objava je uslijedila nakon tvrdnji da je Jonas bio nevjeran Madeleine s norveškom studenticom tokom skijaškog odmora. Nakon završetka veze s Bergstromom, Madeleine se preselila u New York, gdje je radila za Svjetsku fondaciju za djetinjstvo, organizaciju koju je njena majka suosnovala. Ubrzo nakon toga upoznala je finansijera Chrisa O’Neilla. Do februara 2012. godine preselila se u stan na Manhattanu s lijepim Amerikancem.

Bilo je jasno da su kralj i kraljica u potpunosti spremno dočekali Chrisa O’Neilla, kada je nakon nekoliko mjeseci prisustvovao krštenju kćerke princeze Victorije, Estelle, buduće švedske kraljice.

Par se 2013. vjenčao na svečanosti u kapeli Kraljevske palače u Stockholmu, a gledali su je plavokrvni gosti iz cijele Evrope. Madeleine je oduzimala dah u svilenoj haljini od organze i čipke, koju je kreirao Valentino. O’Neill je odlučio ostati bez titule: član švedske kraljevske porodice mora imati švedsko državljanstvo da bi dobio titulu, što je O’Neill odbio.

Prvo dijete supružnika princeza Leonore rođena je u New Yorku 20. februara 2014. Njihovo drugo dijete princ Nicolas rođen je u Stockholmu 15. jula 2015. U februaru 2015., švedski kraljevski sud je objavio da se porodica preselila u Stockholm iz New Yorka, a onda su se iste godine preselili u London, gdje je smješteno poduzeće O’Neilla. Devetog marta 2018., princeza Madeleine rodila je njihovo treće dijete princezu Adrienne, u bolnici Danderyd.

Kralj ukinuo kraljevski status za unuke

U aprilu 2018., švedski kraljevski sud objavio je da će se princeza i njena porodica preseliti na Floridu.

U novembru 2019. godine, švedski kralj Carl Gustaf smanjio je broj članova porodice koji će primati novac iz sredstava dobijenih od poreznih obveznika Odlukom o ukidanju statusa kraljevskog visočanstva za petero svojih unuka. Naime, kraljevi unuci će zadržati titule princa ili princeze, odnosno vojvode ili vojvotkinje, ali neće obavljati kraljevske dužnosti.

Odluka znači da unuci Carla Gustafa u dobi od jedne do pet godina više neće primati godišnji „džeparac“, apanažu koja se članovima kraljevske porodice isplaćuje iz budžeta. Ova odluka se ne odnosi na dvoje djece švedske prijestolonasljednice, princeze Victorije, na princezu Estelle i njenog mlađeg brata, princa Oscara.

Tada je švedska kraljevska porodica objavila da djeca princeze Madeleine i Chrisa O’Neilla, te djeca princa Carla Philipa i princeze Sofije neće moći obavljati službene dužnosti.

Princeza Madeleine na Instagramu je napisala kako takva promjena djeci pruža priliku da vlastite živote oblikuju kao privatne osobe, dok je njen brat, princ Carl Philip, na istoj društvenoj mreži napisao da njegova djeca sada imaju mogućnost slobodnijeg izbora u životu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti