Princeza Diana danas bi slavila 61. rođendan: Humanitarka s posebnim mjestom u srcima Bosanaca

Piše: Azra

Da je živa princeza Diana, poznatija i kao Lady Di, danas bi napunila 61. Poginula je u saobraćajnoj nesreći u Parizu 31. augusta 1997. godine kada joj je bilo samo 36.

Bila je najpoznatija po svom dobrotvornom radu koji je uključivao i podršku deminiranju. S tom misijom prije 25 godina, samo nekoliko sedmica prije pogibije, posjetila je našu zemlju.  Strani mediji svaki put kada odaju počast “narodnoj princezi” i “princezi ljudskih srca” prisjećaju se i njenog posljednjeg humanitarnog putovanja u BiH.

Tako je u augustu prošle godine “The Sun” objavio sjećanje na njen trodnevni boravak, od 9. do 11. augusta 1997. , u Sarajevu, Tuzli, Gračanici i Zenici i susreta sa žrtvama mina, a mnogima je pomogla s kupovinom ortopedskih pomagala.

U BiH je bila u okviru kampanje za borbu protiv mina, zajedno sa prijateljima Kenom Rutherfordom i Jerryjem Whiteom.

Posljednjeg dana trodnevnog putovanja, Diana je insistirala da odvoje vrijeme da posjete sarajevsko ratno groblje u kojem su sahranjene žrtve rata u BiH. Ken i Jerry prenijeli su tu priču uoči premijere dokumentarnog filma “Diana, Our Mother: Her Life and Legacy” iz 2017. godine, kako bi obilježili 20 godina od njene tragične smrti.

– Fotografije nje na groblju u Sarajevu, posljednjeg dana našeg putovanja, i dalje me proganja. To nije bilo planirano – kazao je Jerry za Entertainment Weekly.

Opisujući te trenutke, kazao je da je Diana hodala polako među grobovima, dok nije naišla na uplakanu majku koja je stajala kraj groba svog sina.

– Diana nije govorila bosanski, a majka nije znala engleski. Samo su se zagrlile. Tako intimne, tako prisne, tako emotivne, od majke do majke – izjavio je Jerry.

Potvrđuju to i fotografije nastale 10. augusta 1997. godine, na kojima se vidi Diana kako briše suze sa lica uplakane majke, tješeći je kraj groba njenog sina, piše The Sun.

Kako je prije četri godine podsjetio Jutarnji list, u Sarajevu se Lady Di susrela i s Mirzetom Gabelić, tada 15-godišnjakinjom koja je izgubila dio desne noge nakon što je stala na minu. Provela je s njom i njenom porodicom pola sata, a Mirzeta je kasnije rekla da ju je posebno pogodio susret s princezom koja je oko vrata nosila ogrlicu s privjeskom na kojem je pisalo “Love”.

Oduševljen je bio i tada 13-godišnji Malić Bradarić, koji je ostao bez desne noge kad je stao na minu u selu Klokotnica.

– Očekivali smo princezu u svečanoj haljini s krunom, a ona se pojavila u trapericama i bijeloj košulji. Za nas je ona bila svjetlo na kraju tunela, rekao je.

Diana je bila u kući porodice Šoljankić u selu Dobrnja u Tuzli. Niko im nije bio najavio da će doći. Muhamed Šoljankić izgubio je stopala kad je stao na minu 1994. Na dan kad je Diana došla, bio mu je rođendan.

– Donijeli su mu rođendansku tortu i pjevali su mu ‘sretan rođendan’. Mi smo bili u šoku, mislili smo, pa kako su znali da mu je rođendan? Nekoliko sedmica kasnije na radiju smo čuli da je poginula. Nismo mogli vjerovati. Nazvala sam svoju kćerku Diana po njoj. Moramo se sjećati dobrih ljudi, a mi je se takve sjećamo, rekla je Suada Šoljankić. Princeza je obećala platiti mu prostetička stopala, a donacija je došla nakon njene tragične smrti.

 

– Upoznala sam i posjetila žrtve minskih polja i to me iskustvo duboko dirnulo. Nisam im zapravo mogla pomoći, ali donijela sam čvrstu odluku da želim osigurati da svijet nikad ne zaboravi one koji su osakaćeni tim strašnim oružjem”, napisala je Diana, a ni 25 godine kasnije BiH nije se riješila zaostalih mina.

U porodici britanskog plemstva Diana Spencer rođena je 1. jula 1961. godine, a poginula je kada joj je bilo 36.

Tokom 1975. godine postala je Lady Diana Spencer nakon što je njen otac naslijedio titulu Earl Spencer, a jula 1981. udala se za princa Charlesa u katedrali svetog Pavla i postala princeza od Walesa.

Također je imala titule vojvotkinje od Cornwalla, vojvotkinje od Rothesayja i groficu Chester. Kraljevski par imao je dva sina, princa Williama rođenog 1982. godine i princa Harryja 1984. godine.

Njen i Charlesov brak bio je daleko od sretnog.

Problemi su počeli već 1985. godine kada je princeza Diana saznala da princ Charles ima aferu sa svojom nekadašnjom djevojkom Camillom Parker-Bowles.

Očajna, Lady Di (kako su je mnogi zvali) je počela da se viđa sa instruktorom jahanja Jamesom Hewittom. Charles je priznao aferu sa Camillom, a Diana je upala u beskonačan vrtlog depresije i bulimije.

Nekoliko puta je samoj sebi nanosila povrede na rukama i nogama, a pokušala je i da se ubije. Oboje su jedno drugo krivili za raspad braka. Nakon objavljene knjige “Diana: Njena istinita priča”, senzacionalističkih tekstova u tabloidima o braku Diane i Charlesa, kao i snimaka intimnih razgovora princa Charlesa sa Camillom, princeza Diana se jedno vrijeme povukla iz javnosti.

U posljednjem intervjuu Diana je rekla da je mnogo voljela princa Charlesa, ali da ju je on iznevjerio i da je u tom braku bilo troje ljudi. Kraljica je 1995. poslala pisma Diani i Charlesu u kojima im je savjetovala da se razvedu i 1996. godine oboje su potpisali papire za razvod.

Nakon razvoda, Diana je izgubila titulu Njenog Kraljevskog Veličanstva, no zadržala je status princeze od Walesa.

Njen sin William koji je tada imao 14 godina joj je rekao: “Nemoj da brineš, mamice, ja ću ti vratiti tu titulu kada postanem kralj”.

U jednom pariškom restoranu primijetili su je 25. jula 1997. s lijepim tamnokosim muškarcem, koji je kasnije identificiran kao Dodi Fayed, sin Mohameda Fayeda, vlasnika robne kuće Harrods u Londonu.

Fotografije atraktivnog para uskoro su zauzele naslovnice časopisima.

Vozač automobila u kojem su se na zadnjem sjedalu vozili Diana i Fayed,  u rano jutro 31. augusta 1997. godine vozio je prebrzo pokušavajući pobjeći paparazzima koji su je uznemiravali pretjeranim zabijanjem nosa u njen život.

Izgubio je nadzor nad vozilom, a u saobraćajnoj nesreći, život su izgubili i Diana i Fayed.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti