Princ Grčke i Danske Philippos i Nina Flohr: Tri puta izgovorili sudbonosno DA

Piše: I.J.

Poput mnogih parova koji su se trebali vjenčati prošle godine, ali usljed pandemije Corona virusa prirediti veliko vjenčanje nije bilo moguće, princ Grčke i Danske Philippos (35) i njegova supruga Nina Flohr (34) odlučili su se tada za intimnu vjenčanu ceremoniju, čekajući vedrije dane.

Sada već princeza Grčke i Danske Nina i izabranik njenog srca sklopili su brak samo sa svojim očevima kao svjedocima u Sent Moricu u decembru 2020., a nakon što su ublažene karantinske mjere organizirali su zabavu u dvorcu Stibbington u Velikoj Britaniji.

Nedavno su to uradili ponovno, organiziravši u Atini treće, raskošno vjenčanje, kako i dolikuje kraljevskoj porodici. Ovaj glamurozni par napokon je imao svoje vjenčanje iz snova s kraljevskim zvanicama i vjerskom ceremonijom, odabravši Mitropolitsku katedralu u Atini u kojoj su se vjenčali i prinčevi roditelji, kralj Constantina II i kraljica Anne-Marie.

Naočiti princ Philippos rođen je u Londonu, a kuma mu je bila pokojna britanska princeza Diana. Povezan je s brojnim kraljevskim porodicama širom Evrope stoga nimalo ne čudi da su brojne zvanice bile upravo pripadnici plave krvi.

RUČNO KROJENA CHANEL VJENČANICA

Za treću vjenčanu ceremoniju, mladenka, nasljednica švicarske aviokompanije, odabrala je raskošnu „Chanel“ vjenčanicu od svile i tafta, otvorenih ramena i s velikom asimetričnom mašnom koja je dodala poseban štih cijelom izgledu. Haljina je, kako i dolikuje plemićkim vjenčanjima, ručno krojena po mjeri.

Donji lepršavi dio ove vjenčanice, koja je privlačila sve poglede, sačinjen je od ukrašenog ogrtača koji se širio oko nje, dok je drugi dio haljine bio ukrašen zamršenim cvjetnim dezenima od srebrenih perlica. Pomno birajući svaki detalj Nina je odabrala elegantni veo od tila, koji je bio duži čak i od same haljine.

Kako svaka mladenka teži da na svom vjenčanju mora imati nešto novo, nešto plavo i nešto posuđeno, tako ni ovdje nije bilo iznimke. Prinčeva majka, kraljica Anne Marie, svojoj snahi je poklonila antiknu tijaru „Corsage“ protkanu biserima i dijamantima.

Tri kraljevska vjenčanja zahtijevaju epske lokacije. Prvo, građansko vjenčanje organizirali su u švicarskom skijalištu, drugo je upriličeno u visokom društvu u Cambridgeshireu u Engleskoj, a kada su razmatrali gdje bi mogli organizirati treće, ljestvica je zaista bila visoko podignuta. Stoga je novopečeni kraljevski par za tu priliku odabrao Metropolitansku katedralu, a posebno interesantna činjenica za ovu vjersku ceremoniju jeste da je ovo prvi slučaj da se grčki kraljević vjenčao u katedrali od ceremonije njegovih roditelja.

Još jedan zanimljiv podatak o ovoj aristokratskoj porodici jeste da, iako je Grčka ukinula monarhiju 1973., kralj Konstantin, njegova supruga i njegovo petero djece zadržali su kraljevske titule. Sestra kraljice Anne-Marie je danska kraljica Margrethe II, a Konstantin je rođak princa Charlesa u drugom koljenu. Osim princa Philipposa, zaručena je i njegova sestra, princeza Theodora, no zbog pandemije Corona virusa morala je odgoditi vjenčanje za američkog advokata Matthewa Kumara.

U SRODSTVU S PLEMIĆIMA

Vjenčanju su prisustvovali brojni članovi poznatih kraljevskih porodica sa svih krajeva Evrope, uključujući princeze Eugenie i Beatrice kao predstavnice Britanske monarhije, koje su stigle u pratnji svojih muževa. Kralj Konstantin, inače kum princa Williama, i Philipposova majka, danska kraljica Anne-Marie, također su bili na svečanosti. Milijarder Thomas Flohr svoju je kćerku otpratio do oltara.

Nakon ceremonije novopečeni par ispred Katedrale sačekale su brojne zvanice, ali i novinari, koji su željno iščekivali svaki njihov gest. Izašavši držeći se za ruke, par je zastao na mramornom stubištu koje je bilo prekriveno kraljevsko-plavom tkaninom. Zahvaljujući zvanicama koje su podijelile fotografije javnost je imala priliku zaviriti u unutrašnjost katedrale.

Na fotografijama se mogla vidjeti besprijekorna unutrašnjost, prekrivena vjerskim ikonama i živopisnim slikama. S obje strane kraljevsko-plavog prolaza nalazili su se kraljevski stubovi u boji bjelokosti, te plavoj i zlatnoj. S visokog stropa visili su zlatni lusteri, a iznad crkvenog oltara bila je visokostropna kupola ukrašena vjerskim muralom.

Nakon svečanosti prijem je održan u Državnom gimnastičkom savezu, a zabavu koja je trajala dugo u noć priredio je kralj Konstantin u Yacht Clubu Piraeus.

Podsjećamo da je Ninine i Philipposove zaruke prvi put objavila grčka kraljevska porodica u septembru 2020. U saopćenju je također otkriveno da je princ zatražio Nininu ruku na savršenom ostrvu Itaki ranije tog ljeta. Nina je tu vijest postavila i na društvene mreže, objavivši fotografiju na kojoj se njih dvoje maze na kamenom brdu s pogledom na Sredozemno more. “Moj najdraži Philippos. Volim te danas, voljet ću te sutra i zauvijek”, napisala je ona.

Philippos radi kao analitičar hedge fondova u New Yorku, dok je Nina kreativni direktor za očevu aviokompaniju, kao i osnivač Bazaruto istraživačkog centra za okoliš u Mozambiku.

Pročitajte još