Caroline, princeza od Hanovera: Neprikosnovena kraljevska modna ikona

Piše: Ilma Jakubovic

Njen svijet se srušio kada je nakon teške saobraćajne nesreće, izazvane moždanim udarom, njena majka Grace Kelly preminula. Taj događaj u prvi je plan „bacio“ samu Caroline, koja je preko noći morala odrasti i preuzeti sve obaveze svoje majke. Aristokratskom pojavom i stilom koji je odraz njenog odgoja, obrazovanja te kulture može poslužiti kao uzor

Modni stil pripadnica kraljevskih porodica ne prestaje biti predmet interesa modnih i lifestyle magazine, a svi koji pomno prate kako se odijevaju dame vladarskih kuća nesumnjivo su upoznati s činjenicom da je princeza Caroline od Monaka, poznata i kao princeza od Hanovera, zasluženo zasjela na tron kraljevskog modnog Olimpa.

Promatrajući najdojmljivije modne trenutke kraljevskih porodica sve su oči u većini slučajeva najčešće uprte u britansku kraljevsku porodicu te se lako smetne s uma da je možda za najglamuroznije modne pojave zaslužna princeza Caroline od Monaka, koja danas nosi i titulu princeze od Hanovera. I dok su pripadnice britanske vladarske kuće opterećene poprilično teškim okovima kraljevskih dužnosti, njihove su kolegice u malenoj kneževini Monako manje pritisnute konvencijama i protokolom. Možda je upravo bogatstvo ove državice, među čijim su stanovnicima neki od najimućnijih ljudi svijeta, zaslužno da članovi njezine vladarske porodice mogu voditi jedan mnogo opušteniji, ali i glamurozniji život, što je itekako vidljivo i u pristupu odijevanju.

Pripadnost porodici Grimaldi, vladarskoj dinastiji s najdužim stažem u Evropi, te blještavo okruženje koje obiluje najprestižnijim događajima svjetskoga visokog društva, nesumnjivo su kumovali evoluciji stila princeze Caroline. Princeza Caroline Louise Marguerite od Monaka rođena je 23. januara 1957. godine kao najstarije dijete Rainiera III, princa od Monaka, te američke glumačke dive Grace Kelly. A kada se pomiješa aristokratski sjaj porodice Grimaldi s holivudskim glamurom, dobije se svevremenski modni stil princeze Caroline, velike dobrotvorke i ekvestrijanke.

ODRASLA PREKO NOĆI

O svojim je mezimicama samo riječi hvale imala i njihova majka, koja je u intervjuu za magazin „People“ 1982., netom prije stravične pogibije, izjavila:

-Caroline i Stephanie su divne, pametne, zabavne i inteligentne djevojčice. Osim što su odlične učenice, odlične su i sportašice, posebno u skijanju i plivanju. Obje znaju kuhati, šiti, svirati klavir kao i jahati konja, no iznad svega, izrazito su empatične na probleme današnjice.

No, Caroline je o svemu tome imala drugačiji stav. Naime, u biografiji svog brata, princa Alberta, ona je priznala kako su majkom smatrali svoju dadilju Maureen Wood, s kojom su bili iznimno bliski do te mjere da joj nisu dopuštali niti da ode na godišnji.

– Bili bismo tužni danima, a u većini slučajeva to bi završilo tako da bi je majka nazvala i rekla da se vrati ranije od predviđenog – otkrila je Caroline.

Dio djetinjstva provela je kod svoje bake i djeda po majčinoj strani u Americi, a jedno je ljeto uživala i u kampu Oneka. Za vrijeme boravka u Americi, a zbog svoje titule i slavnih roditelja, Caroline je bila povjerena američkoj tajnoj službi koja je brinula o njenoj sigurnosti.

Završila je srednju školu s najboljim ocjenama i pohvalnicama, nakon čega je upisala čuveni Sorbonne univerzitet, gdje je diplomirala filozofiju, psihologiju i biologiju. Tečno priča francuski, engleski, njemački, španski i talijanski, a tokom najmlađih dana pohađala je časove baleta, klavira i flaute.

Njen svijet se srušio 14. septembra 1982. godine, kada je, samo dan nakon teške saobraćajne nesreće izazvane moždanim udarom, njena majka Grace Kelly preminula. U trenutku nesreće s njom je bila mlađa Stephanie, koja je, nasreću, prošla bez težih povreda.

Taj događaj u prvi je plan „bacio“ samu Caroline, koja je preko noći morala odrasti i preuzeti sve obaveze svoje majke.

– Nakon Graceine smrti dogodilo se čudo. Princeza Caroline je ušla u majčine cipele i odlično se snašla. Njih su dvije imale isti duh, a način na koji ona obavlja sve zadatke dalo mi je dozu zadovoljstva zbog svega – izjavio je godinu nakon smrti supruge princ Rainier.

Tokom svojih tinejdžerskih godina 1970-ih udahnula je novu energiju u ustaljene postulate kraljevskog stila, na isti način kako je to prije nje učinila njena majka čiju je eleganciju objeručki prigrlila. No, vlastitom je stilu poseban štih dala osebujnim odabirom elegantnih večernjih haljina i nakita smjelog dizajna. Još je s majkom pohodila „Chanelove“ revije, a muzom slavne pariske kuće, za koju ju je vezalo i veliko prijateljstvo s njenim tadašnjim dizajnerom Karlom Lagerfeldom, postala je još 80-ih godina prošlog stoljeća, ostavši joj vjerna do danas.U njenoj garderobi nije bila rijetkost vidjeti klasične haljine dizajnera Valentina te kuće „Dior“, a mimo službenih događanja nije se libila nositi jeans te bandana marame.

TRI BRAKA

Udavala se tri puta, prvi put za pariskog bankara Philippea Junota s kojim je brak završio nakon dvije godine. Drugi suprug bio je Stefano Casiraghi, sportist i italijanski nasljednik, ali bračna je sreća prekinuta njegovom tragičnom smrću. Treći put udala se 1999. za Ernsta, princa od Hanovera, čime se popela stepenicu više na hijerarhijskoj ljestvici, postavši princeza od Hanovera, što joj je dalo dodatnu auru kraljevskog glamura. No, uprkos porijeklu te bračnim vezama, upravo ju je njen jedinstveni modni stil učinio uvijek zanimljivom temom naprestižnijih modnih magazina, koji je veličaju kao idealno utjelovljenje svevremenskoga kraljevskog glamura i stila.

Brojne fotografije princeze Caroline vrijedno su svjedočanstvo njenog stila, od tinejdžerskih dana pa do slavnog Bala ruža ili Bala Crvenog križa, gdje nerijetko zasjeni sve. Upravo se zahvaljujući odabirom garderobe neprolazne elegancije, njegovanom kožom, minimalističkim make-upom te odnedavno sijedom kosom etablirala kao neprikosnovena ikona stila, pokazavši svima kako se dostojno nositi sa starenjem.

U posljednje je vrijeme češće viđena pred objektivima fotoaparata, jer je na službenim događanjima zamijenila zbog bolesti odsutnu Charlene, suprugu svoga brata Alberta, princa od Monaka, pa javnost ponovo oduševljava haljinama u kojima se ogledaju elegancija i besprijekoran ukus. Na visini zadatka svojim prefinjenim stilom pokazala se tokom proslave Nacionalnog dana Kneževine Monako, a u septembru prošle godine zablistala je na eventu Monte-Carlo Gala for Planetary Health s jednostavnom frizurom i u „Chanelovoj“ haljini iz kolekcije za proljeće 2021. Princeza Caroline savršen je primjer da pretjerana plastična hirurgija i slijepo praćenje modnih trendova nisu nužno najbolji odabir. Aristokratskom pojavom i stilom koji je odraz njenog odgoja, obrazovanja te kulture, svojim vršnjakinjama, ali i mnogo mlađim ženama može poslužiti kao uzor. Ako je vjerovati riječima grofa de Buffona, koji je rekao da je stil sam čovjek, besprijekoran su modni stil te dostojanstveno nošenje s prolaskom vremena idealan odraz stila glamurozne princeze Caroline, koja i sa 65 godina blista i opčinjava.

Pročitajte još