I kraljevići imaju svadbene običaje

Piše: Selma Hodo

Stoljećima su kraljevska vjenčanja poseban događaj za ljude širom svijeta. Vjenčanja su jedinstven događaj u životu svakog pojedinca, pa tako i u kraljevskim porodicama. I oni imaju običaje koji se moraju ispoštovati. Kraljevina Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju neke od najzanimljivijih običaja

Kraljevsko vjenčanje u Engleskoj

Jedno od osnovnih pravila u Velikoj Britaniji kada se kraljevići žele vjenčati jeste dobiti odobrenja monarha. U ovom slučaju kraljica Elizabetha II je ta koja vam treba odobriti brak. U britanskoj javnosti dugo se šuškalo kako kraljica nije bila za brak Meghan Markle i princa Harryja, no, na kraju je popustila. Poznato je i da je svojoj sestri, princezi Margareth zabranila brak s Peterom Townsendom.

Osim toga, kraljevska mladenka mora izgledati savršeno, ne samo na svom vjenčanju već i na fotografijama. Ne možete se udati bez vela, nositi kratku vjenčanicu, golih ruku ili imati dubok dekolte. Na vjenčanici obavezno trebaju biti izvezeni cvjetovi koji simboliziraju mir i spokoj. Mladenka mora nositi tijaru za kraljevsko vjenčanje. Prstenje za mladence mora biti izrađeno od velškog zlata. Mladoženja na vjenčanju uvijek nosi vojnu uniformu. Mlada uvijek ima buket od mirte, koja se smatra ‘biljkom ljubavi’, a ovaj je običaj uvela kraljica Victoria. Svadbena torta uvijek je voćna i bijele boje.

Ali, pravila moraju poštivati i gosti, tako da svi moraju nositi šešir u prisustvu kraljice. Ovo pravilo zapisano je u kraljevskom protokolu. Mlada ne baca svoj bidermajer neudatim prijateljicama, već ga polaže na grob nepoznatog vojnika u Westminsterskoj opatiji. Ono što je, također, specifično za kraljevska vjenčanja jeste da se proslave emitiraju na svim kanalima u zemlji.

Svadbeni običaji na švedskom dvoru

Iako su mnogi svadbeni običaji Šveđana slični onima drugih evropskih zemalja, kraljevska porodica ima svoje jedinstvene običaje. Jedan od njih je da mladenka dobija čak tri prstena. Prvi dobija na dan zaruka, drugi na dan vjenčanja, a treći nakon rođenja prvog djeteta.

Mladenka na vjenčanju, baš kao što je to slučaj i u Ujedinjenom Kraljevstvu, uvijek nosi krunu na glavi, a, osim toga, otac ne vodi mladenku do oltara. Ako ste gost na vjenčanju švedske kraljevske porodice, sami ćete morati izrezati svoj komad torte.

Jedan od zanimljivih običaja je i onaj prema kojem mladenka u lijevu cipelu stavlja srebreni novčić, koji joj je darovala majka, a zlatnik od oca u desnu cipelu. Novčiće nosi tokom cijele ceremonije.

Pročitajte još