Dijeli se kraljicina anegdota s turistima: Nisu znali ko je ona, tražili da ih fotka

Piše: Azra

Bivši kraljevski časnik za zaštitu Richard Griffin je nedavno ispričao da se kraljica jednom našalila s dvoje američkih turista u Balmoralu, a snimka se sada proširila internetom.

– Dvoje planinara je išlo prema nama, a kraljica je, kao i uvijek, stala i pozdravila se. Bilo je jasno od trenutka kad smo zastali da nisu prepoznali kraljicu, ispričao je Griffin u razgovoru za Sky News u lipnju kada je kraljica slavila platinasti jubilej. Naime, dvoje američkih turista šetalo je u blizini dvorca Balmoral, njene vikendice u Škotskoj, u kojoj je Elizabeta preminula.

– Jedan je pitao Elizabetu živi li u okolici, na što mu je ona odgovorila kako ima kuću u blizini. Rekla mu je da inače živi u Londonu, ali da ovdje ima kuću odmah iza brda.

“Tip me pitao kakva je kraljica”

Amerikanca je zanimalo i koliko često dolazi ovamo. ‘Više od 80 godina’, pohvalila se Elizabeta, a dotični planinar oduševljeno se nadovezao: “Pa onda ste sigurno sreli kraljicu?’. A ona mu je rekla: ‘Pa nisam, ali ovaj čovjek se ovdje redovno sastaje s njom’. Pa me tip pitao kakva je kraljica”, ispričao je tada Richard.

Amerikanac je zatim obgrlio Griffina, izvadio kameru i dao je kraljici, pitajući je može li ga fotkati s kraljevskim časnikom za zaštitu.

– Na kraju smo zamijenili mjesta, ja sam njih fotografirao s kraljicom, mahnuli smo im i srdačno se pozdravili. Njeno Veličanstvo mi je reklo: ‘Voljela bih biti muha na zidu kad bude pokazivao te fotografije svojim prijateljima u Americi – i nadam se da će mu neko reći ko sam, dodao je Griffin.

Kraljica Elizabeta preminula u 97. godini

Podsjećamo, kraljevska porodica potvrdila je smrt kraljice Elizabete II. u četvrtak u 18:30, a Buckinghamska palača rekla je da je umrla “mirno” u Balmoralu.

Elizabeta je na prijestolju bila od svoje 25. godine i velika većina Britanaca u svojem životu nije znala za drugog vladara. Uz to je bila jedna od najprepoznatljivijih osoba u svijetu. Zdravlje joj se počelo vidno narušavati otkako joj je umro suprug, princ Philip, u travnju prošle godine.

Od tada se rijetko viđala u javnosti jer je teško hodala i stajala. Njen najstariji sin i nasljednik Charles (73) postupno je preuzimao sve više dužnosti kako bi se pripremio za svoje kraljevanje.

Izvor: index.hr

(S.P.)

Pročitajte još