Evo šta se događalo u sobi dok je kraljica Elizabeta II umirala

Piše: Azra

Princ Charles (73) koji je sada postao kralj, bio je uz svoju majku, kraljicu Elizabetu II do posljednjeg trenutka. U dvorcu Balmoralu suočavao se s tužnom stvarnošću da će smrt Njezinog Veličanstva dovesti do najveće promjene u njegovom životu. Ostali članovi kraljevske porodice nisu stigli na vrijeme u Škotsku. Prinčevi William, Edward i Andrew došli su odmah nakon smrti, a princ Harry stigao je tek navečer, nekoliko sati nakon što je vijest o smrti objavljena i u medijima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Royal Family (@theroyalfamily)

Charles je u Balmoral otišao u četvrtak. Tamo je prebačen helikopterom oko 11 sati, a pridružila mu se i princeza Anna (72). Britanski mediji navode kako su liječnici obavijestili porodicu da je kraljici ostalo nekoliko sati života, pa su svi viši članovi porodice požurili kako bi se oprostili s njom.

S obzirom na to da je Charles postao kraljem u trenutku kraljičine smrti, vjerojatno mu je sestra odmah poljubila ruku. Isto su napravila i dva mlađa brata, kao i sin, novi prijestolonasljednik William (40). Kraljičin tajnik u 16:30 obavijestio je premijerku Liz Truss (47) o smrti, a dva sata kasnije obaviještena je i javnost.

Liječnik Huw Thomas koji za kraljevsku porodicu radi već 16 godina, jedini je mogao odlučiti tko smije ući u kraljičinu sobu. Ovaj gastroenterolog također je bio jedini koji je odlučivao koje informacije smiju izaći u javnost. Ista je situacija bila i za sve bivše vladare. Kraljica mu je u potpunosti vjerovala, a o tome svjedoči i podatak da mu je dala ulogu šefa liječničkog tima kraljevske porodice. Zbog rada mu je dodijelila i titulu viteza zapovjednika Kraljevskog viktorijanskog reda 2021.

William, koji bi trebao postati princ od Walesa i prvi u redu za prijestolje, odjurio je iz Berkshirea u Balmoral. Njegova supruga, vojvotkinja od Cambridgea, Kate Middleton (40), ostala je u Windsoru brinuti se za njihovu djecu, Georgea, Charlotte i Louisa, koji su imali prvi dan u novoj školi.

Kraljičin drugi sin, princ Andrew (62) te grof i grofica od Wessexa bili su u istom zrakoplovu RAF-a kao i vojvoda od Cambridgea, koji je sletio u Aberdeenu nešto prije 16 sati. Pridružili su im se Balmoralu princeza Royal, vojvotkinja od Cornwalla i princ od Walesa.

Glasnogovornik vojvode i vojvotkinje od Sussexa, također je putovao u Škotsku. Trebali su prisustvovati ceremoniji dodjele nagrada WellChild u Londonu u četvrtak navečer. Novinska agencija Press Association kasnije je izvijestila da će Harry putovati bez Meghan Markle (41).

Izvor: 24sata.hr

(S.B.)

Pročitajte još