Ovo su povlastice novog kralja Charlesa: Vlasnik je labudova, nema vozačku niti pasoš

Piše: Azra

Novi kralj Charles neće trebati ni pasoš ni vozačku dozvolu, ali će zato stupiti u posjed svih labudova i jesetra na području Ujedinjenog Kraljevstva, što je jedna od pomalo neobičnih povlastica koje uživa britanski suveren.

Kralj putuje bez identifikacijskih isprava. Za razliku od drugih članova kraljevske porodice, njemu ne treba ni pasoš jer taj dokument se izdaje građanima u njegovo ime.

Iz istih razloga šef britanske države privilegiran je i u upravljanju vozilom i jedini je građanin te države koji ne posjeduje vozačku dozvolu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Royal Family (@theroyalfamily)

Kralj nikada ne ubacuje svoj glasački listić na biralištima. On mora biti potpuno neutralan u politici. Ne može dakle ni glasati niti se kandidirati na izborima.

S druge strane monarh je taj koja otvara sazive parlamenta i potvrđuje premijera s kojim redovito razgovara.

Majka novog kralja Elizabeta II dvaput je na godinu gasila svjećice na svojoj rođendanskoj torti. Prvi put na svoj rođendan 21. aprila u porodičnom krugu, a drugi put na službenoj proslavi koja se tradicionalno održava drugu subotu u junu, što nije nimalo slučajno jer se pomicanjem proslave na gotovo početak ljeta nastojalo izbjeći  nezgode nepredvidivih meteoroloških prilika u Britaniji.

Dvostruka rođendanska proslava nije ništa neuobičajeno u kraljevskoj porodici. Proslave se obično organiziraju u dan koji nije stvarni datum rođenja, posebno kada to nije ljeti, a takav je i slučaj novog kralja Charlsa koji je rođen 14. novembra 1948.

Izvor: PIXSELL

Kralj ne vlada samo Britancima. Već nekoliko stoljeća labudovi diljem njegove domovine zapravo su vlasništvo britanskog monarha. Svake godine, stručne službe pozorno prstenuju i popisuju labudove na Temzi, a riječ je o tradiciji koja će se zaštititi.

Britanski monarh također je vlasnik jesetri, delfina i kitova u vodama oko Ujedinjenog Kraljevstva.

Ako ste pjesnik i vaše djelo ima “nacionalnu vrijednost”, možda vam se posreći da budete odabrani pisati stihove za kralja. Svakih deset godina ta se čast udijeli nekom pjesniku, a monarh ga nagradi bačvom šerija.

Tako je 2019. Simon Armitage, danas 59-godišnjak imenovan “pjesnikom laureatom”. Na toj  počasnoj dužnosti naslijedio je Carol Ann Duffy (66 godina), inače prvu ženu kojoj je bila dodijeljena ta titula od početka tradicije koja seže u 17. stoljeće. Duffy je napisala pjesme za vjenčanje princa Williama 2011., zatim za 60 godina kraljičine vladavine 2013. godine te za vjenčanje princa Harryja i  Meghan 2018.

Kraljevski mandat

Kraljevski mandat, riječ je o časti, ali i izuzetnoj marketinškoj dobiti koju primjerice uživaju francuski šampanjac i bezalkoholno piće Schweppes te niz malih britanskih obrtnika čije marke imaju povlasticu otisnuti kraljevski grb na svojim proizvodima.

Burberry, Jaguar, Land Rover i Samsung neke su od svjetskih poznatih marki koji također uživaju povlasticu kraljevskog mandata.

Izvor: 24sata.hr

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti