Buckinghamska palača objavila do sada neviđenu fotografiju kraljice Elizabete

Piše: S.P.

Danas će se u Westminsterskoj opatiji održati sahrana najdugovječnije britanske monarhinje kraljice Elizabete II, a tom prilikom Buckinghamska palača podijelila je njen do sada neviđeni portret, gdje se kraljica smiješi.

Snimljena u maju, uoči proslave platinastog jubileja, fotografija prikazuje najdugovječniju britansku monarhinju sa blistavim osmijehom dok je pozirala u dvorcu Windsor.

Njene plave oči i osmijeh još više s došle do izražaja zbog svjetlo-plavog kompleta koji je odjenula. Sve je zaokružila svojom prepoznatljivom frizurom i omiljenim komadima nakita – bisernom ogrlicom i naušnicama, koje od nedavno možemo vidjeti na Kate Middleton, te broševima od akvamarina.

Broševi su bili dar njenog oca Georgea VI povodom Elizabetinog 18. rođendana 1944. godine.

Fotografiju je snimio fotograf Ranald Mackechnie, koji je napravio i jubilarni portret kraljice objavljen povodom početka nacionalnih svečanosti njezine prekretnice 70-godišnje vladavine.

Kraljica je proslavila svoj platinasti jubilej samo tri mjeseca prije smrti.

U televizijskom odavanju počasti svojoj svekrvi, sadašnja kraljica supruga Camilla prisjetila se kraljice riječima: “Imala je te prekrasne plave oči. Kada bi se nasmiješila, obasjale bi joj cijelo lice. Uvijek ću pamtiti njen osmijeh. On se ne može zaboraviti”.

Elizabeta II preminula je 8. septembra u dvorcu Balmoral u Škotskoj. Tada je bila okružena svojim najbližim članovima porodice.

Danas će se održati njena sahrana, a očekuje se da će se u Westminsterskoj opatiji okupiti više od 2.000 ljudi iz cijelog svijeta kako bi kraljici odali počast.

Dok kraljica bude polagana na vječni počinak, princ Phillip, koji je umro u 99. godini u aprilu 2021. bit će premješten iz Kraljevskog trezora ispod kapelice, gdje je bio privremeno sahranjen, i stavljen uz svoju suprugu.

Pročitajte još