Tradicija je na prvom mjestu u Monaku: Evo zašto Albertovom sinu tron nije suđen

Piše: Azra

Više od 700 godina, s tek nekoliko prekida i iznimaka, porodica Grimaldi vladala je Monakom. Ustavna monarhija, kojoj je trenutno na čelu princ od Monaka, Albert II, od početka se drži toga da u nasljedstvu prednost imaju muška djeca. Tako je i Albert II, iako srednje dijete princa Rainiera III i princeze Grace od Monaka, kao jedino muško dijete po rođenju postao primarni nasljednik.

A da se i dalje drže toga, govori i to da će jednog dana na monegaškom tronu sjediti njegov sin, sedmogodišnji princ Jacques i markiz od Bauxa. No on zapravo ne bi trebao postati novi monegaški vladar, jer princ Albert II ima i 19-godišnjeg sina Alexandrea Grimaldi-Costea, no on je plod izvanbračne ljubavi, zbog čega je automatski isključen iz nasljedne linije.

Kako bi se uopće neko mogao naći u nasljednom redu za monegaško prijestolje, potrebno je ispuniti neke kriterije. Među njih spada da ste rođeni ili posvojeni od vladajućeg princa ili njihove braće i sestara, kao i potomaka, dok roditelji moraju biti vjenčani uz pristanak vladajućeg princa.

Ako se neko oženi bez njegovog dopuštenja, gubi svoje mjesto u redu nasljeđivanja, kao i sva djeca proizašla iz tog braka. No sve se može promijeniti ako brak završi prije nego kruna ‘promijeni vlasnika’ ili ako vladajući par nema vlastitu djecu.

Do unazad dvadeset godina Monako i Francuska imali su ugovor koji je propisivao da će se kneževina vratiti Francuskoj ako ne bude imala nasljednika, a to je stanovnicima Monaka zadavalo velike brige jer je u to doba na prijestolju bio princ Rainier III, koji je imao 70 godina, dok je njegov sin i nasljednik, princ Albert, bio neoženjen i nije imao službenih nasljednika.

Da se Albert u međuvremenu nije oženio princezom Charlene i s njim dobio blizance, od kojih je jedan bio muški nasljednik, završila bi vladavina kuće Grimaldi, a Francuska bi preuzela vlast.

Godine 2002. promijenjen je ustav Monaka, nakon čega su iz nasljedne linije isključena posvojena djeca, a stavljena su braća i sestre vladajućeg princa ili djeca braće i sestara vladajućeg princa, a koji bi mogli zasjesti na tron ako nakon smrti vladajućeg princa ne bi ostala njegova zakonita djeca.

Izvor: tportal.hr

(S.P.)

Pročitajte još