Alexandra od Luksemburga: Princeza se udaje za običnog građanina

Piše: L. K. P.

Foto: Instagram @alexandraofluxembourg @luxembourgroyals

Veliki vojvodski dvor Luksemburga podijelio je lijepe vijesti da se princeza Alexandra zaručila. Svadbena zvona zazvonit će u luksemburškoj kraljevskoj porodici sljedeće godine, a službenu objavu popratili su uz lijepi portret princeze i njenog zaručnika Nicolasa Bagoryja.

Dvije luksemburške kraljevske zaruke objavljene su 7. novembra, u razmaku od 42 godine. Godine 1980., tadašnji prijestolonasljednik Henri od Luksemburga objavio je vjeridbu s Marijom Teresom, a 42 godine kasnije njihova kćerka, princeza Alexandra objavila je vjeridbu.

Veliki Vojvoda i Velika Vojvotkinja od Luksemburga oduševljeni su viješću da se njihova kćerka zaručila.

Luksemburška princeza Alexandra jedno je od petero djece velikog vojvode Henrija i Marije Terese.

Zaruke su sve iznenadile, jer se o privatnom životu 31-godišnje princeze vrlo malo znalo. Ona sama u svom je narodu poznata po diskreciji, a da ne voli puniti medijske stupce, govori i to da je najmanje poznata od svih evropskih prinčeva i princeza.

Ipak, zaruke s Bagoryjem stavile su je, htjela ona to ili ne, u sam centar zbivanja, pa sada svi žele znati ko je tajanstvena luksemburška princeza.

Šesta u nasljednoj liniji

Princeza Alexandra trenutno se nalazi na šestom mjestu u nasljednoj liniji, i to nakon starijeg brata, velikog vojvode Guillamea, njegovog dvogodišnjeg sina princa Charlesa, starijeg brata princa Felixa, njegove osmogodišnje kćerke princeze Amalije, te šestogodišnjeg sina princa Liama. Iza Alexandre nalazi se samo njen mlađi brat, princ Sebastien.

Jedini koji se ne nalazi u nasljednoj liniji vojvodin je treći sin princ Louis, koji je odustao od polaganja prava na poziciju luksemburškog vladara prije nego se oženio građankom Tessy Antony, s kojom je dobio dvojicu sinova, a u međuvremenu se od nje i razveo.

Vjenčanje princeze Alexandre bit će prvo u porodici nakon cijelog desetljeća, jer je posljednje održano u septembru 2013., kada se princ Felix vjenčao s Claire Lademacher u Bazilici svete Marije Magdalene u Francuskoj.

Princeza Alexandra diplomirala je psihologiju i društvene nauke u SAD-u, nakon čega je u Parizu diplomirala filozofiju te se specijalizirala za etiku i antropologiju. Poslije je upisala i Trinity College u Dublinu te je magistrirala međuvjerske studije i specijalizirala se za rješavanje sukoba.

Okupljanje evropske monarhije

Govori čak šest jezika: luksemburški, francuski, engleski, španski, njemački i italijanski. Voli politiku i religije, a ima i iskustvo s Bliskog istoka, na kojem se bavila novinarstvom i fokusirala na probleme s izbjeglicama. Njena strast prema međunarodnim odnosima, kao i obuka za rješavanje sukoba, doveli su je do toga da je stažirala u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Njen zaručnik Nicolas Bagory ima 33 godine i odrastao je u Francuskoj. Završio je studij političkih nauika i klasicistike, a danas se bavi provedbom kulturnih projekata.

Iako je luksemburška vladarska porodica jedna od najmanje poznatih u Evropi, ne sumnja se da će vjenčanje okupiti poznatija imena iz evropskih monarhija. Luksemburg je najbogatija evropska država s najvećim bruto nacionalnim dohotkom i najvećim zaradama po stanovniku.

Veliki vojvoda Henri, otac buduće mladenke, zasjeo je na tron 7. oktobra 2000., a sin je velikog vojvode Jeana i belgijske princeze Josephine-Charlotte te mu je bratić belgijski kralj Philippe. Upoznao je svoju suprugu Mariju Teresu, veliku vojvotkinju Luksemburga, dok su studirali političke nauke u Ženevi te su počeli vezu u novembru 1980. godine.

Vjenčali su se na civilnoj ceremoniji 4. februara 1981., a 10 dana kasnije su imali crkveno vjenčanje. Dobili su petero djece, sinove, nasljednog velikog kneza Guillaumea, prinčeve Felixa, Louisa i Sebastiena, te kćerku princezu Alexandru.

Veliki vojvoda Henri direktni je muški potomak poznatog francuskog kralja Luja XIV.

Budući da na svijetu danas ne postoji osim Luksemburga nijedna država ustrojena kao veliko vojvodstvo, Henri je jedini vladajući veliki vojvoda uopće. Na francuskom jeziku Henrijeva titula velikog vojvode glasi „grand-duc”, na njemačkom  „großherzog”, a na luksemburškom jeziku, koji je također službeni jezik u toj zemlji, „groussherzog”.

Posebno je zanimljivo da se Henri oženio rođenom Kubankom. Naime, njegova supruga Maria Teresa rođena je kod Havane na Kubi 1956. godine. Njena bogata porodica odselila se u SAD nakon dolaska Fidela Castra na vlast 1959. godine.

 

Pročitajte još