Harryjevi memoari najprodavaniji ikada, a kraljevska porodica se ponaša kao da ih nije pogodilo

Piše: Azra

Od objave memoara princa Harryja koji nose naziv “Spare” svjetski mediji bili su preplavljeni vijestima o otkrićima iz knjige, a iako Harry tvrdi da su mu članovi kraljevske porodice odgovorili preko natpisa britanskih tabloida, čini se da oni nisu dozvolili da budu uvučeni u ovu “sapunicu”.

Uzimajući u obzir otkrića ogorčenog princa počev od knjige do njegovih medijskih nastupa u kojima je promovisao memoare, ali i iskoristio priliku da još koji put prozove kraljevsku porodicu – mnogi su bili znatiželjni kako će Charles, William i Kate reagovati kada se vrate u realnost nakon praznika.Na pitanje američkog komičara Stephena Colberta prošle sedmice, princ Harry je rekao da “naravno” da njegova porodica, zajedno s britanskim medijima, aktivno vodi kampanju da potkopa njegovu knjigu.“Nakon 38 godina, ispričali su svoju stranu priče. Ovo je druga strana priče i tu ima mnogo toga zbog čega se ljudi možda osjećaju nelagodno i uplašeno”, naveo je.Međutim, stvarnost nije tako crno-bijela. Svakako, brojne britanske novine i dalje često objavljuju naslove koristeći “zvučne” komentare i reakcije. Međutim, čini se da ima malo dokaza o koordinisanom nastojanju “vojske neimenovanih izvora iz palate” da razotkriju njegove pritužbe. I, naravno, i dalje vlada tišina iz palate kad god se knjiga pomene.

Kraljevska porodica uprkos svim optužbama princa Harryja odlučila je ignorisati cijelu pompu te su na prozivke odgovorili sastancima i javnim angažmanima.

Kralj Charles i princ i princeza od Walesa pokrenuli su svoje aktivnosti dva dana nakon što je “Spare” stigao na police knjižara. U Škotskoj se kralj družio s građanima dok je radio na projektu lokalne zajednice s ciljem borbe protiv ruralne usamljenosti.Istog dana, William i Kate izgledali su opušteno dok su obilazili novu Univerzitetsku bolnicu Royal Liverpool i humanitarnu organizaciju za mentalno zdravlje Open Door u Merseysideu, u severnoj Engleskoj. Nije bilo znakova očigledne uznemirenosti zbog njihovog nezadovoljnog rođaka u Kaliforniji, a pitanja koja su vikala prema paru pitajući ih jesu li ih “povrijedili komentari u Harryjevoj knjizi” ostala su bez odgovora.U danima nakon toga, stariji članovi kraljevske porodice obavljali su angažmane u školama, omladinskim humanitarnim organizacijama i drugim kraljevskim pokroviteljstvima.Prinčeva knjiga je oborila rekorde, a njen izdavač je u utorak tvrdio da je postala najprodavanija publicistička knjiga u historiji.Čini se da to nije uznemirilo članove kraljevske porodice. Umjesto da budu uvučeni dublje u “sapunicu” objavljivanjem izjava ili otkazivanjem planiranih događaja, oni su se fokusirali na vraćanje bilo kakvog građanskog povjerenja koje je možda narušeno – vraćanjem na posao.

Pročitajte još