“Odvažne i Hrabre, to ste vi”: Kompanija Bingo podržala žene poduzetnice s 19.000 KM

Piše: Selma Hodo

Projekat “Odvažne i Hrabre, to ste vi” kojeg već dugi niz godina relizira kompanija Bingo sa svojim partnerima danas je bogatiji za pet žena dobitnica novačanih sredstava u iznosu od 19.000 KM.

-Ove godine prijavilo se 185 žena na ovaj projekat. Sve su to bile fantastične ideje za pokretanje biznisa. Žene su se prijavljivale u dobi od 21 do 63 godine što ukazuje da je ovaj poziv interesantan svim generacijama. Čak 72 posto žene koje su se prijavile su nezaposlene, ali je ovo je pokazatelj da su inovativne i da svoju finansijku sigurnost mogu postići i kroz samozapošljavanje. Mi ćemo se truditi da povećamo ovaj iznos sredstava koja dodjeljujemo, kako bismo podržale žene u pokretanju svojih biznisa, kazala Amina Čeliković markenting služba kompanije Bingo.

Kompanija Bingo sa svojim je partnerima osigurala ovaj novac, a on je podijeljen u iznosima od 7.000 KM, 5.000 KM i 3.000 KM, te dva granta po 2.000 KM.

-Želimo da čestitamo svim dobitnicama nagrada. Drago nam je da smo biti partner ovog projekta. Kroz učešće u ovom projektu htjeli smo da se na neki način odužimo svim ženama u BiH koje su prepoznale naš Libresse brend. Željeli smo im biti vjetar u leđa i nadam se da ćemo svi zajedno raditi na ovakvim projektima kako bi osnažili žensko preduzetništvo, kazala je Nikolina Lemez menadžerica Mega Trade System d.o.o.

Timka Salihović iz Kladnja dobila je grant u iznosu od 7.000 maraka za svoj projekat Sir od dunja. Radi se o sezonskoj proizvodnji tradicionalne poslastice.

-Ovaj Bingov projekat veoma znači nama žena iz ruralnih sredina. Ovakvi projekti su nešto što je veoma bitno svakoj ženi i veliki je vjetar u leđa. Od ovog novca ću napraviti nasad dunje i kupovati sirovinu dok dunja ne uspije. Kao i za ostale potrepštine, kazala je dobitnica novčanih sredstava Timka Salihović.

Grant od 5.000 KM dobila je Andrea Čuljak koja novac planira uložiti u postrojenja proizvodnje jabučnog vina Eva Sweet.

-To je prvi apple cider od domaćih, eko jabuka. Naš proizvod za razliku od svog jedinog konkurenta na tržištu ima samo jednu trećinu kalorija u odnosu na svog konkurenta. Mi sada imamo jedan mali tim od tri osobe. Trenutno smo inicijalno proizveli hiljadu boca, koja ćemo plasirati u dva kluba i jednoj otočnoj destinaciji u Hrvatskoj. Kada vidimo kako će to ići, širit ćemo proizvodnju i dostupnost našeg proizvoda, kazala je Čuljak.

Cilj ovog projekta bio je podržati i ohrabriti žene poduzetnice koje su u prvoj fazi poslovanja kako bi postale samostalne i finansijski stabilne.

Pročitajte još