Svečano otvorena tvornica keksa i vafla “Lasta” u Čapljini, najavili brojne novitete

Piše: Azra

Svečano je otvorena čapljinska tvornica kaksa i vafli “Lasta”. Nakon 70 godina ova lasta je svila svoje gnijezdo i kako to inače laste rade, došla kući.

Kompanija je revitalizirala svoje pogone i proizvodnju, a najavili su i brojne novitete kojima će se obradovati svi sladokusci. Osim štrudle od čokolade i smokve i poznatog Linđe u trgovine uskoro stižu i ostali Lastini proizvodi.

Veliki broj zvanica kako bh. kompanija, tako i regionalnih uz brojne predstavnike medija okupio se ispred Lastinog pogona te na taj način podržao otvaranje tvornice.

Svi prisutni nisu krili oduševljenje onim što vide, ali i mirisom keksa koji se širio.

Zvanicama se obratio Petar Ćorluka, predsjednik Uprave kompanije “Violeta” u čijem je vlasništvu “Lasta”.  Istakao je kako je u “Lastu” do sada uloženo više od 20 miliona eura. Također, otkrio je kako je sada u njihovom vlasništvu i austrijski brend

-Kupili smo firmu u Austriji, brend star 110 godina, oni su specijalisti u proizvodnji medenjaka. Njihov tehnolog u  junu dolazi u Čapljinu i uskoro krećemo sa proizvodnjom medenjaka koje ćemo izvoziti na zapadno tržište, kazao je Ćorluka.

Lastini proizvodi od početka 2022. godine nalaze se na policama trgovina širom Bosne i Hercegovine, a potražnja za njima je izrazito velika.

-Uvijek treba hrabrosti, ali sreća prati hrabre. Lasta će samo letjeti više i više. U BiH su već zapaženi rezultati u prodaji i proizvodnji. Širit ćemo proizvodnju, širit ćemo tržišta. Sada su nam cilj susjedna tržišta, a širit ćemo se što dalje i više možemo, kazao je Petar Ćorluka.

Na novim strojevima i u proizvodnji radi preko 100 radnika u dvije smjene, a kako ističu iz Laste planirana su i nova zapošljavanja i povećanje proizvodnje.

-Prije sedamdeset godina otvorena je “Lasta” i to je bio veliki događaj za Čapljinu, međutim ovaj današnji dan je još jedna veća razina. Prije nekoliko godina tvornica se ugasila i mi kao lokalna vlast smo puno napravili da se ti ljudi zbrinu. Ovo što se danas događa je velika investicija poznatog poduzetnika, moram istaknuti zahvalu svih Čapljinki i Čapljinaca jer već ima mjesec dana kako se krenulo sa probnom proizvodnjom i Čapljina miriše na kekse, rekao je čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić.

Iz “Laste” su mislili na apsolutno svaki detalj prilikom otvaranja pa su gosti imali priliku vidjeti čapljinsko kulturno umjetničko društvo ”Zora” iz Struga/Gorice koje je otplesalo Lindžu, a svečanost je pjesmom otvorila klapa iz Trebižata.

Također, “Lasta” je donirala 10.000 KM Humanitarnoj udruzi ”Cvijet” iz Čapljine, a osim toga odlučili su preurediti njihove prostorije da bi se korisnici udruge mogli uživati u tim prostorima.

Pri samom dolasku pred Lastu jasno je kako Lasta može stajati rame uz rame sa najvećim tvrtkama iz regije jer osim solarnih panela na cijeloj kompaniji i navedenim činjenicama, “Lasta” se može pohvaliti zanimljivim eksterijerom – od zelenih površina, stabala i parkinga.

Svečano otvaranje bila je samo uvertira u ono što tek dolazi.

Pročitajte još