Partner MKF novčano nagradio eko poljoprivrednike

Piše: Azra

Ekološki uzgoj, kojim se štiti okoliš a proizvodi zdrava hrana, postaje sve popularniji trend u poljoprivrednoj proizvodnji u svijetu a veliki zamah uzima i u našoj zemlji. Kako bi podržali sve one koji se već bave eko proizvodnjom, imaju potencijal da je dodatno razviju i prošire te tako budu pozitivan primjer drugim proizvođačima, Partner MKF realizirao je projekat Budi neko, proizvodi eko!

Javni poziv bio je upućen poljoprivrednicima s područja cijele BiH koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a zadatak za sve aplikante bio je da predstave svoje trenutne eko aktivnosti u proizvodnji te opišu buduće korake kojima će povećati ili unaprijediti proizvodnju ali i svoj eko otisak.

Nakon komisijske procjene, odabrana su tri gazdinstva registrovana za poljoprivrednu ili prerađivačku djelatnost u poljoprivredi, kojima će, u okviru ove društveno odgovorne aktivacije, Partner MKF uručiti vrijedne novčane nagrade: u iznosu od 3.000 KM za osvojeno prvo mjesto, 2.000 KM za drugo i 1.000 KM za osvojeno treće mjesto. Prvo mjesto osvojio je Ahmed Saleh iz Ilijaša, drugo Ivanka Miličević iz Fojnice, dok je treća nagrada pripala Oliveri Stanišić iz Vlasenice.

“U roku mjesec dana pristiglo nam je jako puno prijava poljoprivrednika iz cijele BiH koji već praktikuju eko uzgoj. Izuzetno smo zadovoljni interesom za ovaj projekat, koji se uspješno nastavio na naš prošlogodišnji nagradni konkurs Budi neko, posluj eko!, kojim smo stimulisali poslovne i proizvodne prakse kojima se štiti okoliš. Ovaj put naš fokus je na eko poljoprivrednoj proizvodnji, gdje nam je cilj podržati proizvođače koji su već uspjeli proizvode plasirati na domaće ili na strana tržišta. Čestitamo pobjednicima i nadamo se da ćemo sve veću potražnju bh. potrošača za provjerenim ekološkim proizvodima u perspektivi moći zadovoljiti našom, domaćom proizvodnjom“, izjavio je Senad Sinanović, direktor Partner MKF.

Pobjednik, Ahmed Saleh, u netaknutoj prirodi brdsko-planinskog područja u Općini Ilijaš, uzgaja malinu koja završava na policama velikih tržnih lanaca širom Evrope. Kako kaže, dosta truda i sredstava je uložio da bi postigao zadovoljavajući nivo proizvodnje, te da bi potpisao ugovor sa otkupljivačem kojim garantuje da pri uzgoju poštuje sve procedure “zdravog uzgoja”. Njegova eko praksa podrazumjeva korištenje isključivo organskog stajnjaka, dok za zalijevanje koristi čistu, izvorsku vodu. “Izuzetno sam sretan zbog osvojene nagrade. Dobijena sredstva ću uložiti za nabavku protivgradne mreže kako bih malinu zastitio od nepovoljnih vremenskih uticaja, te tako osigurati zaštitu. Zahvaljujem se Partneru MKF na ovoj podršci koja mi znači mnogo”, izjavio je Ahmed Saleh.

Na prirodnoj bazi, bez umjetnih đubriva, Ivanka Miličevič iz Fojnice, vlasnica imanja Eko Iva gaji voće i povrće, a bavi se i uzgojem krava, proizvodnjom mlijeka i izradom sira. „Ova podrška mi znači puno, jer eko proizvodnja donosi kvalitetnije proizvode ali i izuskuje više sredstava i vremena“, kazala je.

Olivera Stanišić iz Vlasenice, koja je osvojila treću nagradu, ističe kako se njena porodica također bavi uzgojem voća i povrća, a u obrađivanju koriste stajsko đubrivo, kao i kompost koji sami prave od ostataka trave i ostataka iz kuhinje. „Krenuli smo u proizvodnju voća i povrća za svoje potrebe, iz želje da se hranimo zdravo. Sada je to preraslo u posao, a voće i povrće koje proizvedemo prerađujemo i plasiramo kao gotov proizvod. Sušimo šljive, pravimo sokove, džemove, kompote, razne salate, a najveći akcenat je na proizvodnji ajvara, pravog domaćeg, od ekološki uzgojenog povrća – paprike i patlidžana“, pojasnila je Olivera i navela kako će novčanu nagradu iskoristiti za povećanje organske proizvodnje te za dobijanje potrebnih certifikata. „Oduševljena sam projektom Budi neko, proizvodi eko, i nadam se da će se nastaviti“, zaključila je.

Podsjećamo, kao poseban sistem održive proizvodnje, ekološka poljoprivreda podrazumijeva uzgoj bilja i životinja, proizvodnju hrane i sirovina te preradu primarnih proizvoda koristeći ekološki, privredno i društveno opravdane proizvodno-tehnološke metode, najpovoljnije koristeći plodnost tla i raspoložive vode, prirodna svojstva biljaka, životinja i krajolika, vodeći računa otpornosti biljaka putem prirodnih sila i zakona, uz propisanu upotrebu  gnojiva, sredstava za zaštitu bilja i životinja. Ekološkom poljoprivredom potiču se visoki standardi za dobrobit životinja što podrazumijeva i da poljoprivrednici poštuju specifične potrebe životinja.

O Partner mikrokreditnoj fondaciji

Partner MKF je najveća mikrokreditna fondacija u Bosni i Hercegovini koja pruža usluge mikrokreditiranja već 25 godina. Vodeći se misijom pružanja finansijskih usluga ekonomski aktivnoj populaciji koja ima otežan, ili koja nema pristup komercijalnim izvorima finansiranja, direktno pomaže samozapošljavanje i stvaranje novih radnih mjesta. Kao neprofitna organizacija sav višak prihoda nad rashodima Partner MKF usmjerava u plasiranje novih mikrokredita u Bosni i Hercegovini kojima se stimuliše finansijska uključenost svih građana, a time i ekonomski razvoj zemlje.

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti