Gastronomija Novog Sada

Piše: Azra

Novi Sad ima bogatu gastronomsku ponudu, a specijaliteti novosadskih restorana privlače sve više gostiju. Dobro je poznato kako se u Srbiji dobro jede, a niz je restorana koji mogu zadovoljiti nepca velikih gurmana.

Restorani u Novom Sadu su bogati u svojoj raznolikosti, i kad je njihova kuhinja i kad je ambijent u pitanju, pa će tako prijati svima koji se zateknu u ovom gradu, bilo poslovno, bilo turistički.

Dobrih restorana sa profesionalnim i srdačnim osobljem, i odličnom uslugom, u Srpskoj Atini ima i te kako mnogo. U zavisnosti od onoga što volite i što od restorana tražite, možete se i “orijentisati” u raskošnom gastro svetu vojvođanske prijestolnice. Čak i ako ste odjseli u nekom od prijatnih i udobnih hotela u Novom Sadu, možda poželite da se maknete od hotelske kuhinje i radost dobrih zalogaja potražite na nekom drugom mjestu, u drugačijem ambijentu.

Možete se odlučiti za internacionalnu kuhinju, ali i za jela koja su na nedjeljnim i slavskim trpezama Novosađana. Fuškogorska vina: rizling, neoplanta, semjon, sirmium, slankamenka, bermet služe se uz domaća jela. Gastronomska ponuda salaša i čardi na Dunavu oduvek je bila na glasu kao užitak koji se ne propušta.

Salaši, čarde i vinski putevi na obodu gradskog područja pružaju mogućnost za gastronomski užitak, često kombinovan sa tradicionalnim, veselim seoskim svetkovinama. U ambijentu karakterističnom za vojvođanska seoska domaćinstva u hladu voćnjaka, uz tradicionalnu hranu i dobra vina, možete bar za trenutak usporiti vrijeme i uživati.

Čarde kao zaštitno lice Novog Sada

Čarde su kultna mesta. Još od srednjevekovnih vremena kada su nastajale na potrebama putnika da se negde sklone tokom noći ili za olujna vremena. One pored Dunava preživjele su iskušenja historije na način da su danas mjesta za uživanje u dunavskom krajoliku, kutak koji istovremeno priziva strast za životom i naviku da se moćna rijeka slavi kroz sva njena blaga.

Recepture za pripremu svježe dunavske ribe su različite, negdje je tajna u crvenoj paprici, negdje u količini vode, ili pak u intenzitetu vatre, možda u nekom drugom tajnom sastojku, ali sva jela pokazuju da, još od  sredine 19. vijeka. I danas alaskoj ribljoj čorbi,  ribljem paprikašu, pečenoj i pohovanoj ribi, pijanom i dimljenom šaranu, ribljem paprikašu od šarana, ribljem perkeltu, te domaćem tijestu sa sirom i slaninom, koje se služi uz riblji paprikaš i perkelt, teško je odoljeti.

Mira Banjac od čokolade

Također je bitno istaći kako su Novosađani poznati po tome da vole da jedu i prave slatke poslastice. Nekada se skoro u svakoj kući, barem jednom sedmično ručak završavao nečim slatkim. Najčešće su to bile domaće štrudle, a danas je šarolik izbor mjesta koje služe sjajne poslastice. Osim kolača po starim vojvođanskim receptima koji se danas nude u novom ruhu (knedle, krofne), u Novom Sadu mogu se pojesti i slatke poslastice koje su svoju inspiraciju našle bukvalno na svim stranama svijeta, ali i one autohtone poput Mire Banjac od čokolade.

Torta je napravljena za Mirin 80-i rođendan, kada je bila premijerno poslužena u Srpskom narodnom pozorištu. Bila je u znaku broja 80 – težila je 80 kilograma i bila 80 cm u prečniku. Bajkovit, kremast ukus, sa punoćom čokoladne magije sa tek nešto malo osvežavajuće narandže, je nešto što sasvim sigurno ne vraća u prošlost nego ostavlja u sadašnjosti i zaustavlja u trenutku. Ovakvom ukusu se ne može odoljeti, i ovakvom ukusu ćete se sasvim sigurno s vremena na vrijeme vraćati.

Torta Mira Banjac je zaštićena kao novosadska poslastica u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine kao što je i legendarna glumica zaslužila da se torti nadjene baš njeno ime.

Novi Sad je idealna destinacija za sve gurmane i sladokusce, a jedno je sigurno – vratiti ćete se punog stomaka i utisaka.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti