Smilje antička tajna vječne mladosti otkrivena u hercegovačkim poljima

Piše: Redakcija

 

Kada je riječ o ličnoj potrazi za ljepotom, težnja svake žene da bude lijepa, njegovana i mladolika najviše polazi iz osjećaja i potrebe da se u svakom trenutku osjeća dobro u svojoj koži. Na putu zadovoljenja ove potrebe, preparati koji daju privid onoga šta žena želi najčešće će samo odmoći. Zbog toga i ne čudi što je prirodna kozmetika u posljednje vrijeme počela da stiče ogromnu popularnost širom Planete.

Oduvijek smo čitali u literaturi o zanosnim boginjama s Olimpa, očaravajućim ljepoticama u koje su se zaljubljivali grčki heroji, a tek odnedavno su se pred nama počela otkrivati istraživanja u kojima se govori o ljepoti i navikama stvarnih dama koje su živjele u antičko doba. Ono što je otkriveno u ovim istraživanjima poprilično je očigledna činjenica, a to je da su te ljepotice za svoju njegu koristile darove prirode. Drugo i nisu imale na raspolaganju. No ono što je fascinantno jesu podaci o konkretnim proizvodima prirode koje su koristile, te o njihovim moćnim, ljekovitim svojstvima. Voće, povrće, ljekovito bilje, sve je igralo važnu ulogu u njihovoj brizi o zdravlju i njegovanju mladolikog izgleda.

Najljepša spoznaja je da su mnogi od ovih darova prirode dostupni i danas. Većinu čak možemo pronaći u svakodnevnoj nabavci namirnica. Naprimjer grožđe. Ekstrakt iz sjemena grožđa poznat je kao antioksidans, borac koji zaustavlja enzimske reakcije koje dovode do razgradnje kolagena u koži, zbog čega koža počinje da visi. Borovnice, kupine, maline, jagode, jabuke, trešnje, šljive, artičoke, brokule, crveni kupus, luk, šparoge, cvekla, špinat, sve su ovo antioksidansi i konzumiranjem ovih namirnica zasigurno pomažemo našoj koži u borbi protiv preuranjenog starenja.

 

Na našu sreću, priroda nam je darovala i biljku moćniju od svega nabrojanog. Antičke ljepotice su je zvale zlatno sunce, a nama je poznatija kao smilje. Na našu još veću sreću, ukupno su tri lokacije na svijetu na kojima raste ova biljka, a jedna od tih lokacija je i naša Hercegovina. Istražujući malo više o ovome, saznali smo da su Hercegovci već upoznati s vrijednošću smilja, jer se u ovom kraju smilje spominje i kao hercegovačko zlato. Samo ovaj podatak daje nam naslutiti da ljudi koji tamo dolaze u dodir sa smiljem znaju koliku ono vrijednost nosi u sebi.

Za ovaj cvijet je dokazano da je jedna od najčudotvornijih i najmoćnijih ljekovitih biljaka dostupnih čovjeku. Jedan od naziva je i immortelle, što se odnosi na dug životni vijek ubranog cvijeta, ali i na svojstva esencijalnih ulja smilja, koji su moćni saveznici u borbi protiv starenja. Kažu, ako pričamo o njezi kože, ništa ne može pobijediti efikasnost koju ima ekstrakt smilja. U njemu su sadržana antimikrobna, antibiotska i regenerativna jedinjenja koja utječu na rast i regeneraciju zdravih ćelija kože. Također, djeluju na ubrzano zarastanje rana, opeklina, osipa i ožiljaka, kao i na smanjenje akni, ekcema, psorijaze i mnogih drugih iritacija na koži. Krenemo li u još obimnije istraživanje, u beskrajnom prostranstvu interneta možemo pronaći brojna svjedočanstva o čudesnim oporavcima kože i nevjerovatnim rezultatima kada je riječ o održavanju i besprijekornoj njezi prirodne ljepote.

 

Međutim, loša vijest je da, zbog visoke cijene ovih ulja, potrebe za obimnim analizama, kliničkim ispitivanjima i brojnim dozvolama, tržište ljepote za njegu kože prirodnim preparatima još nije dovoljno razvijeno. Dobra vijest je to da se nas ovo prethodno rečeno pretjerano i ne tiče. Mi imamo Hercegovinu, a u njoj zlatonosne plantaže smilja i vrijedne ruke jedne mlade dame koja je uspjela savladati sve ove prepreke i učiniti ovo blago dostupno onim ženama kojima je prijeka potreba da se osjećaju lijepo u svojoj koži. Već nekoliko godina na domaćem tržištu prisutna je prirodna kozmetika „Gloria“, a jedna od njenih kolekcija, ona Zlatna, posebna je po tome što je kompletna bazirana na ekstraktima smilja. Jedinstvena receptura za vječnu mladost raspoređena je u pet prirodnih proizvoda za njegu kože, a mi ćemo naše čitateljke nagraditi sa čak dva proizvode iz ove kolekcije. Više detalja možete pronaći na www.prirodna.com.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti