Promo

Sve blagodati brusnice

Brusnica je crvena bobica, porijeklom sa Sjeverno – američkog kontinenta koja obiluje različitim zaštitnim materijama, sadrži minerale, vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna.

Sjevernoamerički starosjedioci su još prije 400 godina prepoznali ljekovita svojstva ove izuzetne biljke. U međuvremenu, veliki broj naučnika se bavio istraživanjima brusnice i njenim utjecajem na zdravlje. Došli su do zaključaka da je malo koja biljka sa svojim plodovima, kao brusnica, prirodni antibiotik koji pomaže u prevenciji raznih oboljenja prvenstveno mokraćnog mjehura, bubrega, odnosno kompletnog urinarnog trakta.

Čajevi od brusnice, sokovi, sušeni plodovi su prirodni antibiotik koji uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu. Bioflavonoidi imaju posebno antibakterijsko djelovanje u području mokraćnog mjehura, tako da brusnice mogu spriječiti pojavu infekcije urinarnog trakta izazvane bakterijom E. colli. Takođe je utvrđeno da brusnice uništavaju još jednu opasnu bakteriju Helicobacter pylori, koja je uzročnik čira na želudcu. Brusnice pored ovoga smanjuju i rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa, smanjuju rizik od različitih karcinoma (posebno rak dojke, debelog crijeva i prostate), pomažu pri obnovi vida i povećavaju nivo HDL-holesterola u krvi (dobrog holesterola) čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Brusnica takođe smanjuje i nivo šećera u krvi, što izuzetno pogoduje dijabetičarima.

Kao što je već rečeno, najznačajnija primjena brusnice je pri infekcijama urinarnog trakta, jer djeluju na uzročnika infekcije bakteriju E. colli. Brusnica sadrži zgusnute tanine koji čak u trajanju od deset sati sprečavanju zadržavanje bakterija na stijenkama mokraćnih kanala te time sprečavaju nastajanje infekcija. Takvim načinom sprečavanja nastanka infekcija u mokraćnim kanalima smanjuje se i potreba uzimanja antibiotika i drugih hemijskih preparata.

 

Pratite nas na društvenim mrežama