Jeste li spremni za pravi pozorišni užitak? Vodimo vas na premijeru čuvene La Boheme

Piše: Redakcija

U subotu 23. marta 2019. godine sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno će biti izvedena opera „La boheme“ rađena na muziku Giacomoa Puccinija u režiji Ivana Lea Leme gosta iz Hrvatske. Sarajevskom filharmonijom dirigovat će Dario Vučić. U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevska fiiharmonija.

Slavno Puccinijevo djelo o pariskim boemima, iako nije doživjelo uspjeh na praizvedbi, svakom je kasnijom izvedbom dočekano s ovacijama tako da je opera La Bohème postala jedna od najpopularnijih opera u istoriji.

Libreto je nastao prema romanu Prizori iz života boema Henrija Murgera, koji opisuje studentski i umjetnički svijet pariske Latinske četvrti. Potresna priča o mladim i siromašnim pariskim umjetnicima te njihovim nesretnim ljubavima osvojila je svjetske operne kuće i poslužila mnogim autorima kao inspiracija za stvaranje novih djela različitih žanrova. Rodolphe i Mimi nositelji su glavnih dešavanja u kojima pratimo sudbinu nekoliko mladića i djevojaka koji uprkos siromaštvu i bijedi ne gube vjeru u ljubav. Tragičan kraj i smrt Mimi samo pojačavaju potresan dojam velike ljubavne priče koja i danas uzbuđuje i stare i nove ljubitelje opere.

Puccini je njome osvojio svjetske pozornice pokazavši velik talent te podario naraštajima nezaboravne arije i duete koji sublimiraju sve ono najljepše u njegovu opernom stvaralaštvu.

 

U saradnji s Narodnim pozorištem u Sarajevu darujemo jednom sretnom čitaocu ili čitateljki 2 ulaznice za premijeru ove predstave. Kako do njih? Pošaljite SMS na broj telefona: 091 510 101, tako što ćete prvo ukucati ključnu riječ: OK (razmak), zatim traženi sadržaj (opera) svoje ime i prezime, te grad u kojem živite. Ime najbrže osobe objavit ćemo na našem portalu www.azra.ba 21. marta u 12 sati.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti