Svečano otvoren Festival savremene žene u Tuzli: Cilj nam je da dokažemo i pokažemo da žene imaju fenomenalno uspješne priče

Piše: Redakcija

 

Sinoć je svečanom ceremonijom u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli otvoren Drugi međunarodni Festival savremene žene u organizaciji Radio Kameleona i Ženski.ba. Više od 100 žena iz BiH, susjednih država i svijeta okupilo se u Tuzli kako bi u naredna četiri dana razmjenjivale mišljenja, govorile o svojim iskustvima i promovirale ravnopravnost kroz predavanja, panele diskusije i motivacione govore.

Direktorica festivala, Edina Selesković, je istakla  da će na ovom festivalu svoje priče podijeliti sjajne žene ne samo iz BiH, već i  iz Mađarske, Češke, Slovačke, Švedske, Amerike, Španije, Francuske, Velike Britanije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Austrije. 

– U okviru festivala govorimo o mnogo različitih tema, a prvenstveno nam je cilj da dokažemo i pokažemo da žene imaju fenomenalno uspješne priče te da s njima zaslužuju ravnopravno mjesto u društvu. Ove godine ćemo govoriti o genetici, novim tehnologijama, modi, kulturi, odnosno o svemu onome što je u svijetu veoma aktuelno i što nam svima na neki način može omogućiti da unaprijedimo svoj život i poslovanje – rekla je ona. 

Na svečanosti otvorenja Festivala savremene žene održane su i dvije kratke panel diskusije koje su bile samo mala uvertira u sve što nas čeka naredna tri dana. Na prvom panelu obratili su se Admir Ćulumarević iz Hrvatske u svojstvu moderator, te Zorica Bukinac, ambasadorica Slovenije u BiH, Christiane Constanze Hohmann, ambasadorica Njemačke u BiH i Amelia Achmad Yani, ambasadorica Indonezije u BiH. Na drugom panelu u svojstvu moderatora obratio se Zlatan Berbić sa panelisticama ispred Udruženja poslovnih žena BIH, Getready – Future Lab iz Slovačke, Business And Professional Women iz Češke, te Association For Women’s Career Development iz Mađarske.

Nakon svečanog otvorenja Festivala savremene žene, u Mejdanu je od 20:00 počeo veliki koncert jedne od najvećih rock grupa naših prostora, Parnog Valjka. 

Pročitajte još