Jägermeister predstavio Taste Remastered: Četiri zvuka mijenjaju percepciju okusa kultnog pića

Piše: Redakcija

Kompanija Jägermeister  je krajem prošle sedmice u Sarajevu predstavila Taste Remastered, što znači da su svi prisutni prošli kroz nesvakidašnje iskustvo po kojem  je svaki gutljaj ovog biljnog likera imao različ okus, a zavisno od muzike koja se u tom momentu sluša. Naime, Jägermeister i dr. Felipe Reinoso – Carvalho, naučnik sa doktoratom  iz psihologije i inžinjerstva, razvili su četiri audio uzorka, od kojih svaki pojačava određenu nijansu u već slojevitom profilu biljnog likera. Felipe ističe kako naša čula utiču jedna na druge i objašnjava kako ih koristiti da bi se proširile granice naše perecepcije.

– Osnova ovog uzbudljivog projekta je  činjenica da mozak obrađuje informacije o svim našim čulima u kombinaciji. Dakle, informacija koja dolazi od jednog čula (i ovom slučaju šta čujemo), utiče na percepciju drugih čula (u ovom slučaju način na koji percipiramo okus Jägermeistera) –  kazao je Felipe, istraživač sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti multienzorne percepcije.

 – Razumijevajući način na koji povezujemo ono što čujemo sa načinom na koji doživljavamo hranu i piće, okusi i arome se mogu pojačati uz pomoć zvučnih valova (tehnika koja se naziva zvučno začinjavanje) – dodao je on i objasnio da muzika ima moć da poboljša perepciju okusa.

U procesu razvitka Taste Remastered projekta, Felipe je koristio svoje bogato iskustvo kao dizajner zvuka, kako bi pojačao sljedeće okuse:

1 . Slatko – Oštar okus zvjezdastog anisa, poznati okusi cimeta i aroma korijena sladića iz Jägermeisterove slatke note. Ove slatke note su pojačane slatkim zvukom.

2. Začinjeno/Zemljasto – Korijen đumbira i galangal bora, začinjeni pjesmom, ističu u Jägermeisteru intenzivnu pikantnost.

3. Gorko – Marmeladna kiselost narandže i biljke chirreta je zaslužna za Jägermeisterovu oštrinu i oživljavaju je sa ovom gorkom muzikom.

4. Voćni / Citrus – Jägermeister svoju voćnu i citrusnu notu duguje esencijalnim uljima naranče. Ovdje je prava muzika koja pojačava ove voćne nijanse!

– Nevjerovatno složen okus Jägermeistera dolazi iz bogatstva njegovih sastojaka. Upravo je to razlo zašto je Jägermeister postao ekstremno popularan među najboljim mixologistima u svijetu, zbog svoje raznovrsnosti koktela. Taste Remastered iskustvo otključava svu ovu raskošnost na potpuno novi način – rekao je  Nils Böse, globalni brand ambasador Jägermeistera. 

Pod vodstvom Felipea, proveden je in-house naučni eksperiment, kako bi se potkrijepio učinak zvučnih uzoraka koji mjenjenju okus. Svaki od ovih uzoraka testiran je u seriji slijepih testova prema naučnim kriterijama sa rezultatima po kojima je  93 posto učesnika je izjavilo da je Jägermeister imao druačiji okus kada su bili izloženi uzorcima zvuka,  72 posto učesnika je izjavilo da je degustacija likera više  slična okusu odgovarajućeg uzorka zvuka, a 64 posto  učesnika je prijavilo intenzivan ili veoma intenzivan osjećaj okusa koji odgovara glavnim notama ukusa Jägermeistera, dok su slušali svaki zvučni efekat.

 – Bili smo veoma uzbuđeni što smo uključeni u potrošački trend potrage za novim iskustvima. Noći sa Jägermeisterom su uvijek posebne – rekla je  Veronika Hromadová, globalni menadžer za digitalni marketing Jägermeistera. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti