Predstavljena knjiga „Kako (pro)voditi ljubav“ psihoterapeutkinje i književnice Vahide Djedović

Piše: Redakcija

U Sarajevu, 11. novembra održana je promocija knjige psihoterapeutkinje i književnice Vahide Djedović, pod nazivom „Kako (pro)voditi ljubav“. Na promociji u kojoj je pubika aktivno učestvovala, fokus je bio na psihoterapeutkinjinoj tvrdnji da velike, sudbinske odluke, poput onih o vjenčanju, ne treba donosti u tzv. romantičnoj fazi ljubavi u vezi muškarca i žene, jer je velika zaljubljenost zapravo stanje uma kad je prednji dio mozga, inače zadužen za odluke, tada blokiran povišenim nivoom dopamina.

Ipak, skloni smo donošenju odluka baš tada misleći da je ‘romantična ljubav’ osnova za stupanje u brak, što nas može, mada ne bezuslovno, odvesti u pogrešan smjer koji postaje očit s neminovnim padom dopamina, u fazi realiteta. Autorica prenosi iskustva iz vlastite psihoterapeutske prakse da je najteže raditi s klijentima kad se obrate zbog problema u fazi jake zaljubljenosti. Jedna od suštinskih poruka autorice je da nas o emocijama niko ne uči, a trebalo bi, pa i uvrštavanjem ove tematike u obrazovani proces.

– Ako naučimo kako biti u cjelovitosti sa samim sobom, naučit ćemo i da drugu osobu volimo onakvom kakva jeste, ne prepisujući joj božanske i nadnaravne moći. Stoga bi romantična ljubav, a kada bismo naučili osvijestiti nesvjesne obrasce kroz koje djelujemo, mogla prerasti u realnu ljubav. Iz ovog razloga je i dio u knjizi koji je posvećen ljubavnim vještinama. Mnogi parovi koji su dugo u vezi, ili braku, uplivaju u rutinske odnose i postane im dosadno, pa opet, tragajući za onim nečim uzbudljivim, umjesto da razgovaraju o tome i ukažu na nezadovoljstvo, jednostavno uskaču u tuđe krevete, misleći da će to nešto za čim tragaju, tamo naći – kazala je Djedović.

Njenu knjigu promovirali su socijalni antropolog s RMIT Universityja iz Melbourna, Hariz Halilović, te lingvistica Aida Kršo iz Instituta za jezik. Moderirala je Meliha Mulahalilović Žiško. Knjiga Vahide Djedović „Kako (pro)voditi ljubav“ predstavljena je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti