Promo

Dosljedna higijena ruku je ključna za održavanje zdravlja i sprječavanje širenja virusnih bolesti

 

U trenutnim uvjetima epidemije korona virusa posebno je važno da smo osviješteni i upoznati sa svim mjerama opreza vezanim uz higijenu ruku. Dosljedna higijena ruku je od ključne važnosti za očuvanje zdravlja. Posebno kod kašljanja i kihanja, čak pomaže i smanjiti rizik od virusnih oboljenja. Temeljitim i pravilnim pranjem ruku sapunom i vodom možemo, naime, kontrolirati širenje infekcija.

TEKUĆI SAPUNI – VAŽAN DIO SVAKODNENE RUTINE HIGIJENE RUKU,

Tekući sapuni su važan dio svakodnevne higijene ruku, jer ih održavaju čistim, svježim, njegovanim i mirišljavim. Temeljitim pranjem ruku možemo kontrolirati i širenje infekcija. Pravilno pranje ruku sapunom i vodom, posebno nakon kašljanja i kihanja, pomaže čak i kod smanjivanja rizika od virusnih oboljenja.

Pogrešno je misliti da je pranje ruku vodom dovoljno. Sapuni naime sadrže površinski aktivne tvari koje zajedno s vodom tvore mješavinu i tako pomažu odstranjivanju nečistoća. Molekule površinski aktivnih tvari naime oblažu čestice prljavštine i uz pomoć tekuće vode fizički ih odstranjuju. Većina nečistoća koje se nakupljaju na koži sastoji se od masnoća i odumrlih stanica koje stvaraju idealne uvjete za rast i razmnožavanje mikroorganizama. Tekući sapuni imaju prijateljsku pH vrijednost prema koži jer ona iznosi 5,5 za razliku od tradicionalnih tvrdih sapuna čija pH vrijednost varira između 8 i 10.

Sapuni s antibakterijskim djelovanjem djeluju na isti način kao i obični tekući sapuni. U sapune Kozmetike Afrodita za koje je navedeno da djeluju blago antibakterijski, ugradili smo prirodne aktivne tvari koje dokazano sprečavaju rast određenih mikroorganizama.

U procesu pranja ruku osim uporabe sapuna veliku važnost ima trljanje kože. Važno je vrijeme i intenzitet trljanja, ali i to da kod pranja zahvatimo sve površine ruku. Dijelovi ruku kao što su dlanovi, nadlanice, područje ispod noktiju, područja između prstiju i palaca su mjesta gdje su nečistoće i mikroorganizmi najprisutniji.

Upute za pravilno pranje ruku:

1. Ruke najprije namočimo i isperemo tekućom toplom vodom.

2. Ruke nasapunamo tekućim sapunom (2 pritiska dozatora).

3. Temeljito trljamo ruke oko 20 do 30 sekundi (dlanove, nadlanice, područje ispod nokata, mjesta između prstiju i palaca).

4. Ruke isperemo pod toplom tekućom vodom.

5. Ruke potpuno osušimo papirnatim ručnikom za jednokratnu uporabu.

6. Nakon upotrebe, papirnati ručnik bacimo u koš.

NJEGA RUKU NAKON PRANJA

U vrijeme kad su ruke posebno izložene nepovoljnim utjecajima okoliša, uz često pranje i dezinficiranje ne smijemo zanemariti ni važnost njege ruku koje se zbog spomenutih utjecaja mogu isušiti i postati ispucane. Pri pranju se, naime, odstranjuju i uljne komponente iz zaštitnog sloja kože.

Pretjeranim pranjem ruku i primjenom dezifekcijskih sredstava ne uklanjamo samo nepoželjne i štetne mikroorgaizme, već narušavamo ravnotežu vlastitog mikrobioma koji je važan za očuvanje zdrave kože.

Nakon pranja ruku od posebne je važnosti njega kremama za njegu ruku. Njihovom primjenom koža se obnavlja i čuva se njen zaštitni sloj, te tako postaje manje podložna prodoru mikroorganizama.