Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije ističe: Nedostatak vitamina D dovodi do ozbiljnih posljedica!

Piše: Redakcija

 

Ako ste poput većine stanovnika Evrope, onda postoje velike šanse da imate nedostatak vitamina D. Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, subspecijalista reumatologije prof.dr.med.sc. Mirsad Muftić ističe da 30-50% opšte populacije ima nedostatak vitamina D, kao i da posebno oprezni treba da budu svi oni koji boluju od osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili raka. Slobodno se može reći da nedostatak vitamina D u opštoj populaciji predstavlja tihu epidemiju, kaže prof.dr.med.sc. Mirsad Muftić. Da bismo shvatili zbog čega je to tako, najprije treba da znamo da vitamin D dobijamo na dva načina.

Najveći dio vitamina D, čak 80 do 90 procenata, dobijamo zahvaljujući sunčevim zracima. Tijelo proizvodi vitamin D kada je koža direktno izložena suncu, zbog čega se on naziva još i vitamin sunca. Ironija je da tokom zime, kada nam je potrebno najviše vitamina D, mi ga zapravo imamo najmanje, navodi prof.dr.med.sc. Mirsad Muftić U periodu od oktobra pa sve do kraja marta cijela Evropa nema dovoljno UVB zračenja. Manje sunčeve svjetlosti znači i manje ovog značajnog vitamina. Lijepo vrijeme takođe ne donosi promjenu, jer je opravdani strah od karcinoma, doveo do masovnog korištenja krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Ove kreme koje štite kožu, istovremeno gotovo u potpunosti blokiraju proizvodnju vitamina D.

 

Drugi način za unos vitamina D je putem ishrane. Međutim, vrlo malo namirnica sadrži ovaj vitamin. Ima ga u masnim ribama, kao što su losos, tunjevina i skuša koje su među najboljim izvorima vitamina D. Goveđa džigerica, sir i žumance obezbjeđuju male količine. Mlijeko sadrži 400 internacionalnih jedinica u 1 litru, ali hrana od mlijeka, poput sira i sladoleda, nema utvrđenu količinu vitamina D. Zbog svega navedenog ljekari sve češće savjetuju uzimanje preparata, kako bi se obezbijedio optimalni nivo vitamina D i pravilno funkcionisanje organizma.

Za mene kao nekoga ko radi u oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, posebno je važna uloga vitamina D u liječenju osteoporoze, kao i za smanjenje rizika od nastanka prijeloma. Dugo se smatralo da je vitamin D3 dovoljan za spriječavanje osteoporoze i prijeloma. Međutim, najnovija istraživanja govore suprotno. Naime, vitamin D3 je od izuzetnog značaja jer omogućava preuzimanje kalcijuma iz hrane i njegovo iskorištavanje u organizmu. Nakon ulaska u krv, kalcijum dospijeva do kostiju, ali da bi se i ugradio u kosti neophodan je vitamin K2. U nedostatku ovog vitamina, kalcijum se ne ugrađuje u kosti, ma koliko ga uzimali, ističe prof.dr.med.sc. Mirsad Muftić. Taloži se u mekim tkivima kao što su hrskavica zglobova, krvni sudovi, bubrezi i dr. posljedice su višestruke: kosti postaju porozne i lakše se lome, zglobovi postaju bolni i skloni propadanju, a krvni sudovi se klacifikuju i postaju skloni pucanju.  

Brojna klinička ispitivanja su to i potvrdila. Vitamin K2 spriječava gubitak koštane mase. Dokazano je da njegova primjena povećava gustinu kostiju i smanjuje prijelome kuka za 80 posto, a prijelome kičmenog stuba za 60 posto. Druge studije pokazale su i da dodatak vitamina K2, omogućava efikasniju upotrebu vitamina D3 i smanjuje učestalost osteoporoze i do 25 posto. Prof.dr.med.sc. Mirsad Muftić dodaje:

– Kada uzmete vitamin D3, vaše tijelo stvara određene proteine, koji nose kalcijum. Oni imaju mnogo potencijalnih zdravstvenih koristi. Ali, dok ne unesete vitamin K2 da aktivira te proteine, ni jedna od ovih koristi se neće realizovati. Zbog toga, preporučujem Herbiko® K2D3. Prirodni preparat koji superiornu formu vitamina K2 sa najvećom biološkom raspoloživošću i najdužim dejstvom. Povećavajući mineralnu gustinu kostiju, preparat K2D3 pomaže u spriječavanju nastanka osteoporoze. Ako provodite malo vremena na suncu ili patite od nedostatka ovih važnih vitamina, reagujte na vrijeme i zaštite svoje kosti – ističe na kraju prof.dr.med.sc. Mirsad Muftić.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti