Bez obzira gdje živite ili koliko zarađujete, najuticajnije stvari koje možete da uradite za razvijanje vašeg djeteta su veoma dostupni

Piše: Redakcija

Dr sr. Kathleen Alfano, Direktor odjela istraživanja, Fisher-Price

Studije otkrivaju da od momenta kada se dijete rodi, učenje tada počinje. Razmislite o tome. Novorođenče prati vaš glas i počinje da raspoznaje glas od drugih zvukova. Odlučan jednogodišnjak hrani svoju radoznalost istražujući svaki kutak svog okruženja. Sa svim pritiskom na spremnost djeteta za školu, i to širom naše planete, možda je roditeljima teško da shvate kako jednostavni temelji koje oni mogu napraviti utiču na uspijeh njhovog djeteta kasnije u životu. Njega i rano igranje oblikuju diječiju mogućnost da uče kako da se odnose prema drugima kroz život.

 

Počinje sa V-A-M-A, a ne A-B-C

Ne postoji bolji način da pokazete vašem djetetu da je voljeno od igranja sa djetetom. Emocionalna veza pomaže dijetetu da razumije da uživate u njegovom društvu. I možda ne možete ni da zamislite kako će vaše navike mogu da utiču na vaše dijete. Da li probavate nove stvari? Čitate? Izlazite u dvorište ili istražujete prirodu? Završavate zadatke? Šanse su da će njihovi životni putevi će biti kao i vaši jer vi ste im prvi uzor.

Vaše prve interakcije su mnogo važne. Činjenica je, da jednostavno razgovaranje sa vašim djetetom ima veoma pozitivan efekat na razvijanje mozga. Okruženja bogata siulacijama raznih jezika i interakcija su dokazani da pozitivno stimulišu dijete kao i obrnuto. Istraživači zahtijevaju od roditelja da budu više internacionalni u načinu kako komuniciraju sa svojom djecom od rođenja. Na šetnjama, u autu, na podu dnevne sobe. Poruka je slobodno pričajte.

Vi + dijete + igra = sreća!

Zapantite da formula za napredak djeteta nije komplikovana.

Imate 1,825 dana igre od trenutka kada se dijete rodi pa do trenutka kada kreće u obdanište.

1,825 prilika da se vežete i iskusite svijet u najprirodnijem mogućem načinu, kroz igru. Zabava i učenje će da se prožimaju jer što se više dijete igra to više uči. Zaista je tako jednostavno.Uz pomoć zagrljaja, poljubaca i “odličnih poslova,” pomoći ćete vašem djetetu da se spremi za školu i život.

Dr sr. Kathleen Alfano, Rano obrazovanje djetinstva, Direktor odjela istraživanja za Fisher-Price. Objavila je mnoge članke o igri i dijeci i govori o temi ranog razvijanja djeteta tokom djetinstva kroz igru širom svijeta.

 

Posjetite www.fisher-price.com za više korisnih savjeta o mnogim temama, prijedlozima, člancima i ideja o igrama!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti